Здраве и красота

Масло от жожоба за красива кожа

Многобройните ползи от етеричното масло от жожоба

07.01.2020г. / 07 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от жожоба е един от най-добрите приятели на кожата. Наред с кокосовото и аргановото масло, маслото от жожоба оказва силно благотворно влияние върху кожата и косата, правейки ги здрави и красиви. В него се съдържат големи количества витамини Е и В-комплекс, както и минерали, като цинк и мед, така важни за кожата. Подхранващите свойства на жожобата заслужават специално внимание, което да ѝ отредите в рутината си за блестяща от чистота и здраве кожа.

Етерично масло от иланг-иланг укрепва здравето

Маслото от жожоба не запушва порите

Един от основните проблеми, които много масла и козметични продукти предизвикват, е запушването на порите на кожата, което води до вторични проблеми. Маслото от жожоба технически е восъчен естер, а не триглицерид, каквито са повечето мазнини в останалите природни масла (например кокосово, арганово). Восъчните естери в маслото от жожоба са сходни по състав с тези, естествено произвеждани от мастните жлези на кожата, например себумът. Восъчните естери са по-леки от останалите масла и свойството им да запушват порите е по-слабо изразено.

5 употреби на етеричното масло от мента

Помага в контрола на омазняването на кожата

Тъй като маслото от жожоба е сходно със себума, който кожата ви произвежда, нуждата от неговата секреция от мастните клетки намалява. Това го прави чудесен помощник в контрола на лъщенето на кожата и омазняването ѝ.

Маслото от жожоба е силен антиоксидант

Благодарение на богатото наличие на витамини от група В и Е, маслото от жожоба активно се бори с възпаленията в кожата и вредното въздействие на свободните радикали, предизвикващи състаряване и влошаване на здравето.

Етерично масло от копър и неговите ползи

Намалява бръчките

Мощните антиоксиданти и полезни масла в екстракта от жожоба могат да допринесат за редуциране на бръчките и видимо намаляване на фините линии в деликатните зони около очите и устните.

Действа като хидратант

Доброто овлажняване на кожата е от огромно значение за нейното състояние и здраве. Етеричното масло от жожоба действа като естествен хидратант, който освен че овлажнява, подхранва кожата с важни мастни киселини.

Ефикасни етерични масла при болки в гърба

Успокоява различни кожни проблеми

Жожобата е полезна както при възпалителни процеси, като акне, така и при екземи, сухота, състояния, при които кожата се цепи и лющи. Маслото от жожоба е подходящо и при слънчеви изгаряния заради силните си успокояващи свойства.

Антиоксидантите в него допринасят и за по-бързото зарастване на рани.

6 етерични масла, които лекуват пърхот

Може да се прилага и като маска

Маслото от жожоба е много добро средство да подхраните в дълбочина както кожата, така и косата. Нанасянето му върху скалпа с масажиращи движения подхранва кожата на главата с важни хранителни вещества и витамини, което косвено прави косата здрава и жизнена.

Коментирай