Здраве и красота

Растителни храни, които е добре да ядете по-често

Богати са на много ценни хранителни вещества

06.08.2020г. / 12 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците и ядките са едни от най-здравословните продукти, които задължително трябва да се включват в по-големи количества в ежедневния режим. Те са източници на важни витамини и минерали, антиоксиданти, полезни мазнини, растителни протеини и фибри.

Ако добавите допълнителна порция зеленчуци на ден, няма да сгрешите. Те със сигурност ще ви донесат много ползи за здравето и стройната ви фигура. Някои от тях заслужават особено внимание. Вижте кои са растителните храни, на които е добре да наблягате по-често всеки ден.

10 зеленчука, които предизвикват подуване и газове

Орехи

Орехите са изключително богати на омега-3 мастни киселини. В тях се съдържа и завидно количество растителни протеини и фибри. Ежедневната им консумация намалява лошия холестерол и сърдечносъдовия риск, като същевременно повишава енергийните запаси в тялото.

Картофи

Въпреки че картофите са сочени за враг на тънката талия заради наличието на нишесте в тях, те са по-скоро приятел, отколкото враг. Чудесни са за активни хора, които тренират редовно, защото дават енергия и хидратират добре тялото. Източник са на калий, който е важен електролит, необходим за работата на сърцето и транспорта на течности в организма.

5 причини да ядем тъмнозелени листни зеленчуци всеки ден

Соя

Соята е добър източник на растителни протеини. В нея се съдържат и всички необходими аминокиселини, които не се срещат в много други растителни протеини. Чудесен заместител е на млечните продукти заради богатото наличие на калций.

Броколи

Броколите са много диетични, бедни на калории и богати на фибри зеленчуци. Само в една чаша сурови броколи се съдържат около 3 грама протеин, 30 калории, 10% от необходимото количество фибри за деня, както и елементите калий, витамин К, витамин С и калций.

Какво се случва в тялото, когато не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е много полезно. Също е бедно на калории и богато на фибри. Освен това в него се съдържат витамин С, протеини и мощни антиоксиданти, борещи се срещу свободните радикали.

Свързани статии

Кафяв ориз

Кафявият ориз е пълнозърнест продукт, който съдържа значително повече протеини и фибри от рафинирания бял ориз. Тези вещества ускоряват метаболизма и допринасят за по-пълноценното разграждане на хранителните вещества, като същевременно не предизвикват скок в нивата на кръвната захар.

Най-полезните зеленчуци (галерия)

Леща

Лещата е невероятен източник на растителни протеини и фибри. Може да се приготвя по всевъзможни начини. Нейната текстура и съдържащите се в нея сложни въглехидрати също контролират глюкозата и подпомагат функцията на храносмилателната система. Богата е и на желязо и фолиева киселина.

Наблягайте на тези полезни растителни храни по-често в менюто си и ще се радвате на повече здраве и дълголетие.

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Коментирай