Здраве и красота

Храни, които съдържат колаген и такива, които стимулират синтеза му

За красива и млада кожа

03.02.2020г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквени семки – стимулират синтеза на колаген и семена от чия, спомагащи за хидратацията на кожата

Хапвайте тиквени семки по-често. Те ще ви осигурят цинк, който стимулира производството на колаген. Храните, които съдържат цинк, забавят разграждането на протеина. Но цинкът е важен за здравето и красотата на кожата ни и защото спомага за по-бързата ѝ регенерация.

От друга страна, малките семенца от чиа съдържат омега-3 мазнини, които стимулират подмладяването и хидратацията на кожните клетки.

Повече плодове и зеленчуци

Знаем, че консумацията им е полезна за здравето ни. Но как точно влияе на състоянието на нашата кожа?

Зелените зеленчуци могат да намалят преждевременно разпадане на колагена. Всички зелени зеленчуци съдържат хлорофил, който увеличава количеството проколаген в кожата. Също така, хлорофилът предпазва кожата от вредните UV лъчи и свободните радикали.

Свързани статии

Цитрусови плодове – богати са на витамин С, който помага на аминокиселините да синтезират пролин. Пролинът е необходим химикал за производството на колаген. Витамин С също така е и важен антиоксидант.

Не пропускайте вкусните домати, които ще ви осигурят ликопен, който също е важен за синтеза на колаген.

Авокадото е суперхрана, която съдържа витамин Е, полезни мазнини, които не само благоприятстват колагена, но правят кожата по-подхранена и сияйна.

Горските плодове също са важна част от нашето меню за красива и здрава кожа, тъй като съдържат елагинова киселина, която е необходима на организма за предотвратяване на разграждането на колаген. Богати са и на витамин С.

По материали от brightside.me

Коментирай