Здраве и красота

Грешки, които правим след тренировка

Не се хидратирате правилно

10.02.2020г. / 16 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че редовните спортни активности подобряват нашето физическо и емоционално здраве. Ефективността на нашите спортни постижения зависи до голяма степен и от това как се грижим за тялото си след спорт. Вижте кои най-чести грешки не бива да допускате.

Не хапвате нищо

По време на спорт тялото ни използва гликоген – резервен въглехидрат, който се синтезира в организма за подхранване. Ето защо, след като приключи тренировката ни, е важно да си осигурим малко и здравословно хранене. Осигурете си протеини и малко въглехидрати, като кисело мляко, плод, месо, като е добре да ги консумирате около 30 минути след спорт. Така не само ще възстановите мускулите, но и ще приемете калории, необходими за възстановяване нивата на гликоген и за намаляване риска от дефицит на енергия.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Не се хидратирате правилно

Пиете ли достатъчно вода по време на тренировка? Вашето тяло използва вода, за да може да функционира правилно. Ако сте любители на енергийните напитки, приемайте ги преди спорт, за постигането на максимални резултати. Но някои видове напитки, могат да повишат нивата ви на кръвната захар, кръвното налягане. Ето защо, енергийните напитки не са подходящи за консумация след спорт. Вместо това, пийте достатъчно вода, за да нормализирате физиологичните си нива.

9 навика за здрави кости

Не се затопляте

Докато спортуваме, нашата телесна температура се покачва. Много е важно след като приключим с тренировката да облечем дрехи, които да затоплят тялото, тъй като то работи усилено, за да се възстанови от целия стрес, през който току-що е преминало. Освен това, ако не сме добре затоплени, сме изложени на по-висок риск от настинки и грип.

Избор на тренировка според това в коя част на тялото искате да отслабвате

Пропускате разтягането/стречинга

Разтягането е част от възстановяването след спорт. Така успяваме и да подобрим своята гъвкавост, а на следващите тренировки да се представим и по-добре при изпълнението на упражненията.

Свързани статии

Не си взимате душ

След края на тренировката, телесната ни температура се повишава. Ако обичате да си вземете по-хладен душ, не се колебайте. Това ще помогне за възстановяване на мускулите, за намаляване на болезнеността. Не на последно място, така елиминирате кожните бактерии.

Консумирате алкохол

Ако спортувате редовно и искате да видите резултати от вашите усилия, много е важно след спорт да не консумирате бира и други алкохолни напитки. Според учени, алкохолът инхибира мускулния растеж.

Коментирай