Здраве и красота

6 неща, които се случват в тялото ви, когато ядете мед вечер преди сън

Помага за понижаване на кръвното налягане

22.01.2020г. / 14 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-полезните за здравето храни е медът. Сладкият еликсир ни осигурява важни витамини и минерали. Знаем, че е полезен при упорита кашлица, обичаме да го хапваме на филийка, но оказва се консумацията на мед вечер преди сън има редица ползи за здравето. Вижте как действа, но бъдете и умерени в неговата консумация.

По-добър сън

Знаете ли, че медът съдържа хранително вещество, наречено триптофан. Това е много важна аминокиселина, която помага на тялото да се отпусне, да премине в режим на почивка. За съжаление тялото ни не може да я синтезира, затова е важно да си я набавяме с храната. Триптофанът намалява стреса, напрежението, депресията, подобрява функцията на нервната система.

Помага за понижаване на кръвното налягане

Още една причина да хапвате мед преди сън е, че той е богат на антиоксидантни съединения, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане. Както знаем високите му стойности са фактор, допринасящ за сърдечни заболявания, инсулт, инфаркт.

Може да се понижат нивата на триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнини, присъстващи в кръвта. Високото им ниво, увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет. От друга страна, медът спомага за пречистването на кръвта от ненужните мазнини, но разбира се не бива да забравяте и за цялостния начин на хранене при високи триглицериди.

Сироп от джинджифил – при настинки и запек

Подобрява имунитета

Още една причина да не пропускате лъжичка мед преди лягане е, че съдържащите се в него антиоксиданти и антибактериални агенти, помагат за засилване на имунната ви система, правейки я по-силна в борбата с инфекциите, причинени от микроорганизми като бактерии, гъбички, вируси. За още по-голям ефект, може да комбинирате меда с малко канела.

За по-бърз метаболизъм

Когато се опитвате да отслабнете е много важно как подпомагате забързването на метаболизма. Спортът, редовното хранене с правилните храни, консумацията на зелен чай, спомагат за изгарянето на излишните мазнини.

Свързани статии

Медът в малки количества също подпомага метаболизма, тъй като създава термогенен ефект върху тялото ви, което улеснява изгарянето на излишните калории.

Ползи за здравето от чесновото олио

Забавя процесите на стареене

Когато искаме да забавим процесите на стареене е важно да се грижим за тялото си не само външно, но и вътрешно. Консумирането на мед вечер преди сън е една малка стъпка за забавяне на естествения процес наречен стареене.

По материали от brightside.me

Коментирай
Свободно време