Дългите и плътни мигли правят погледа по-привлекателен и изразителен. В последните години изкуствените мигли сякаш изместиха донякъде нанасянето на спирала. На снопчета, косъм по косъм или цяла лента, поставени в козметичен салон или у дома, удължаването на миглите се превърна в мода. Изкуствените мигли имат своите предимства донякъде.

Могат да се използват за визуална корекция за оживяване на погледа, „повдигане“ на клепача, удължаване на формата на очите и други. Но поставянето и продължителното им използване, крият някои рискове за здравето на очите. Ето някои от тях.

Възпаление на миглите и клепачите

Изкуствените мигли се прикрепят към естествените с помощта на лепило. С течение на времето, може да се окаже, че е твърде агресивно за тъканите на очите и това да доведе до блефарит. Блефаритът е възпаление на клепача, което може да предизвика подуване, болка, сърбеж, залепване на клепачите, замъглено зрение.

4 грижи за дълги и здрави мигли

Очни инфекции

Миглите не само че правят погледът ни по-красив, но имат и защитна функция за окото, предпазвайки го от прашинки и други замърсявания във въздуха. За съжаление, изкуствените мигли нямат тази предпазваща функция. Според специалисти, изкуствените косъмчета задържат замърсяванията, което може да доведе до редица бактериални инфекции на очите.

Алергични реакции

Никога не може да сте сигурни дали изкуствените мигли, които сами ще си купите от парфюмерията и ще си поставите у дома или тези в козметичен салон, няма да предизвикат алергични реакции.

Още по темата

Формалдехидът е консервант, който влиза в състава на редица козметични средства. В контакт с нежната кожа на очите би могъл да предизвика алергии, които да се проявяват със зачервяване на клепачите и подуване, зачервяване на очите, често сълзене.

Натурални грижи за гъсти и плътни вежди и мигли

Загуба на мигли

Още един риск от поставянето на изкуствени мигли е, че те колкото и леки и фини да изглеждат, оказват напрежение върху естествените мигли. Някои от косъмчетата на изкуствените мигли могат да паднат, което почти винаги означава, че с тях се губят и естествени мигли. Честата употреба на изкуствени мигли може да доведе до оредяване на миглите ви, което увеличава още повече риска от бактериални инфекции. След премахването им, дори нанасянето на спирала, няма да може да поправи щетите, нанесени от изкуствените мигли, а на вашите ще им трябват седмици, за да възстановят растежа си.