Здраве и красота

Диви плодове за детокс на черния дроб

Богати на важни хранителни елементи

23.02.2020г. / 08 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме всеки ден, може да навреди на здравето ни, както и да го подобри значително. Затова е важно как я избираме. Знаем, че плодовете са важни за доброто ни здраве.

Днес ще обърнем внимание на някои диви плодове, които спомагат за детокса на черния дроб и подобряват като цяло телесните функции. Вижте кои освен ягоди, мирика, черница, каму каму, да добавите към менюто си.

Малини

Малините са вкусен и отличен източник на полифенолни антиоксиданти. Консумацията им ни осигурява витамин С и елагинова киселина. Всички хранителни вещества в малините, спомагат за детоксикацията на черния дроб.

Малините също съдържат кетони, които, структурно, са почти идентични с капсаицина в червените чушки и синефрина в цитрусовите кори. Кетоните могат значително да намалят натрупването на мазнини в черния дроб.

6 храни, които прочистват организма от токсините

Годжи бери

Годжи бери, подобно на малините са богати на антиоксиданти, които могат да детоксикират черния дроб. Също така ни осигуряват витамин А, както и зеаксантин, благоприятстващи и здравето на очите.

Маки бери

Маки бери са малки лилави зрънца. Те също съдържат големи количества антиоксиданти, благоприятстващи здравето на черния дроб, но и флавоноиди, за които е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания, намалявайки риска от натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

Хранителни комбинации за добро храносмилане

Сини боровинки

За детокс на черния дроб, добавете към менюто си сини боровинки. Полезните плодове съдържат полифенолни антиоксиданти, известни като антоцианини. Наред с детокс на черния дроб, антоцианините могат да намалят оксидативния стрес в организма, борейки се с вредното влияние на свободните радикали.

Свързани статии

Акай бери

Едни от най-богатите на антиоксиданти плодове, подходящи за детокс на черния дроб. Акай бери са и отличен източник на фибри, което благоприятства и храносмилането.

Червени боровинки

Полезни са не само за здравето на пикочната система, но и за подобряване на чернодробната функция. Изключително богати са на витамин С и глутатион. Витамин С спомага за елиминиране на мастните отлагания в черния дроб, докато глутатионът ускорява процеса на детоксикация.

Коментирай