Здраве и красота

Няма нищо случайно. Използвай презерватив

05.09.2007г. / 10 34ч.
Аз жената
Няма нищо случайно. Използвай презерватив

Младите жени са подложени на по-голям риск по отношение на репродуктивното си здраве

“Няма нищо случайно. Използвай презерватив.” е името на националната кампания за промоция на употребата на презервативи от младите момичета, която UNFPA България стартира през юли 2007 г. Основна цел на кампанията е да създаде увереност и мотив за безопасно сексуално поведение при момичетата на възраст 15-17 години, които водят или планират да започнат сексуален живот.

В периода 2004 – 2007 година бяха проведени няколко проучвания в областта на сексуалното и репродуктивното здраве, моделите на поведение на младите хора и младежката култура. Проучването на знанията, нагласите и поведението сред младите хора на възраст 14-24 години и проведеното след това качествено проучване с участието на фокус групи очерта следните тенденции, които провокираха лятната кампания да бъде насочена към момичетата:

  • Младите хора започват сексуалния си живот на около 17 години;
  • Младите хора са информирани за това, че презервативът може да ги предпази от ХИВ/СПИН;
  • Все още голям процент от младите хора не използват презервативи с извинението “Имам доверие на партньора си”, “Презервативът пречи на удоволствието” и други;
  • Сексът без предпазни средства много често е комбиниран с други рискови поведения – употребата на алкохол, наркотици;
  • Сексуално неравенство във взаимоотношенията с мъжете: сексуалния партньор на момичетата при първия им полов акт е средно с около 2 години по-голям от тях. Тези момичета е по-малко вероятно да са използвали презерватив при първия или последния си полов акт. Някои от момичетата не биха настоявали да бъде използван презерватив, защото се страхуват, че партньорът им може да се усъмни в тяхната вярност или пък би ги напуснал. Такова сексуално неравенство има огромен ефект във взаимоотношенията между младите жени и по-големите от тях партньори.
  • За много от момичетата образът на “готиния” в групата е силен мотивиращ фактор. Те отделят специално внимание на мнението на връстниците си.

Според последните данни на Девизията на ООН за население към Департамента по икономически и социални въпроси – “Политики, свързани с аборта – световен преглед”, абортът в България остава основен метод за предотвратяване на нежеланата бременност. Страната ни е сред страните с най-висок процент на абортите, включително по отношение на средния брой аборти, които се падат на една жена.
Защо младите жени са по-уязвими от мъжете по отношение на репродуктивното им здраве?

Факти:

  • Момичета са новото лице на ХИВ/СПИН пандемията, в глобален мащаб. От всички млади хора, живеещи с вируса (около 11.8 милиона души), 62% от тях са млади жени. Според Световния доклад за Младежта за 2005 година (World Youth Report 2005) почти 25% от тези, които живеят с ХИВ са под 25 годишна възраст. От тях 1/3 са на възраст между 15 и 24 години.
  • Когато СПИН епидемията се появи през 80-те години на изминалия век, болестта засягаше и се разпространяваше предимно от мъжете. Днес обаче картината е много по-различна. От 1985 г. насам, глобално процентът на жените, които живеят със СПИН, се е покачил от 35% на 48%. От тези жени по-малко от 50% са информирани за състоянието си и 84% са в репродуктивна възраст (между 15 и 45 години).
  • В световен мащаб жените са петкратно по-обременени от болести и инфекции, които се предават по полов път в сравнение с мъжете. При наличието на една или повече инфекции, предавани по полов път, засегнатите жени са изложени на по-голям риск (от два до девет пъти) от това да бъдат инфектирани с ХИВ. Степента на нови инфекции, предавани по полов път е много по-висока при младите момичета, отколкото при момчетата. При момичетата вероятността да се инфектираш с ХИВ е 1.6 пъти по голяма от тази при момчетата.
  • Глобално през последните 2 години броят на ХИВ-позитивните жени и момичета се е увеличил, като нивото на засегнатите жени се покачва най-бързо в Източна Европа, Азия и Латинска Америка.
  • Установено е, че жените са биологически по-податливи на ХИВ инфектиране, отколкото мъжете. Те са изложени от два до четири пъти на по-висок риск от инфектиране с ХИВ и други болести предавани по полов път от един единствен сексуален акт без предпазни мерки и с инфектиран партньор. Те са по-възприемчивият към инфекцията партньор, тъй като по време на полов акт по-голяма площ лигавица (тази на влагалището) е изложена на контакт. От друга страна, семенната течност е с по-голяма концентрация на ХИВ в сравнение с влагалищния секрет и може да се задържи във вагината за по-дълъг период от време. При момичета в периода на юношество биологичният риск е още по-голям поради тяхното съзряване и развитие.
  • Жените са и по-уязвими по отношение заразяване с полово-предавани инфекции от мъжете, което увеличава четворно риска те да се заразят с ХИВ. Между 50% и 80% от заразените с болести предавани по полов път нямат симптоми, или такива които лесно могат да се разпознаят. Дори и при наличието на симптоми, хиляди жени предпочитат да страдат от болка и дискомфорт, отколкото да бъдат прегледани от специалист, заради чувството на срам и притеснение, което обикновено споделят заразените с полови инфекции.
  • Завишената биологична уязвимост при жените обяснява само частично тенденцията за нарастващия брой на ХИВ-позитивни млади момичета. Социално-културни норми, полово неравенство, сексуален тормоз, както и липсата на финансова сигурност са също важни фактори, които допринасят за бързото разпространение на болестта сред младите жени.

БългарияФакти:
Според данни от Националния комитет по профилактика на СПИН и полово предавани болести към Министерски съвет около 67 % от инфектираните с ХИВ в България са мъже и 33 % – жени.
Около 25 % от всички ХИВ-позитивни лица са във възрастовата група 15-25 г. Запазва се тенденцията водещ да бъде половият път на предаване на инфекцията – 87 %, кръвен път – венозна употреба на наркотици – 9 % и кръв и кръвни продукти – 3 %, около 1 % са инфектирани по вертикален път (майка-дете ).
През 2006 г. се наблюдава драстично спадане на долната възрастова граница при заразените с ХИВ. Най-младият инфектиран с ХИВ мъж е на 16 г., а най-възрастният – на 61 г. При жените най-младата инфектирана с ХИВ е на 18 г., а най-възрастната – на 62.

Националната кампания “Няма нищо случайно. Използвай презерватив.” официално ще приключи в средата на септември 2007 г.
До този момент кампанията подкрепиха: БНТ, bTV, MM TV, Fox Life, Fox Crime, сп. Програмата, сп.Freestyle, БГ Радио, Радио Варна, сп. Слава, сп. Нов Фолк, сп. Хай Клуб, snimka.bg; aha.bg; teenproblem.net; actualno.com; mail.bg; pop.bg; bgradio.net; segabg.com; gong.bg; darik.net; kafene.bg; az-jenata.bg; puls.bg; kragozor.bg; teentopic.net; viewsofia.com; partystars.bg, Free Cards, Metro Media, Софийска автобусна телевизия, национална автобусна телевизия Sky Pal.

Коментирай