Здраве и красота

Защо честата употреба на дезинфектант за ръце е опасна?

До какви проблеми води прекомерното ползване на гел за ръце

09.03.2020г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гел дезинфектантът е добър начин да почистим ръцете си от микроби и вирусни частици, когато сме навън и нямаме възможност да измием ръцете си със сапун и топла вода. Активната заплаха от новия коронавирус COVID-19 накара хиляди хора по света да се запасят с дезинфектанти за ръце в стремежа си да се предпазят от заразяване.

Методи за по-бързо справяне с вирусите и настинките

На практика в ежедневието си се докосваме до милиони патогени, бактерии, вируси, гъбички и микроорганизми от всякакъв тип. Те са навсякъде около нас. Изследване от 2017 година, публикувано в списание „Germs“ показва, че докосването на собствения ни телефон ни кара да влезем в контакт с цели 17 хиляди микроорганизъма. Ето защо, когато се налага да докоснете лицето си или да се храните е добре да имате в себе си дезинфектант за ръце, който да ги почисти.

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

С употребата на такива бактерицидни средства обаче не трябва да се злоупотребява. Прекомерното им прилагане и честата употреба могат да имат силно негативен ефект върху здравето и имунната система.

Триклозан е активната съставка в много дезинфектанти за ръце. Макар той да е ефективен срещу голям брой микроби, едно проучване от 2018 година, публикувано в списание „Environment International“ установява, че триклозанът е също толкова успешен и в стимулиране развитието на силно резистентни към антибиотици бактерии. Изследването показва, че само за 30 дни употреба на гел дезинфектант с триклозан бактерията ешерихия коли е развила мултирезистентност към редица познати антибиотици.

Добре ли е да приемаме цинк при вирусни инфекции и настинки?

Триклозанът се намира в продукти за лична хигиена, дезинфекциращи препарати, мокри кърпи за ръце, които ежедневно ползваме. Това ускорява многократно придобиването на резистентност на бактериите към антибиотици. Този процес се оказва голям проблем в справянето на имунната система с редица познати микроби, освен това дезинфектантите убиват не само лошите, но и добрите бактерии в микрофлората на кожата. По този начин организмът ни става по-податлив на инфекции.

Свързани статии

Вирусолози и епидемиолози препоръчват да се използват дезинфектанти на спиртна (алкохолна) основа, като средство за борба с потенциалните зарази. Те обаче също имат своите недостатъци.

Ясни признаци, че се разболявате

Многократната употреба на такива дезинфекциращи средства, включително дезинфектанти за ръце, може да доведе до дразнене, разрушаване и нацепване на горния слой на кожата, което да я направи още по-уязвима към патогените от околната среда. Високата концентрация на алкохол в тези продукти предизвиква напукване и сухота в кожата, които подлагат на риск здравето.

Как да се предпазим от грипа

Честата употреба на дезинфектанти на алкохолна основа също може да навреди на кожната флора и да направи организма по-податлив на инфекции, които затрудняват имунната система в борбата с патогените.

Разумната употреба на дезинфектанти е от първостепенно значение в борбата с микробите и вирусите.

Коментирай