Здраве и красота

Хранителни комбинации за засилване на имунитета

За повече здраве и красота

13.04.2020г. / 15 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме ежедневно може да доведе до здравословни проблеми или пък да ни помогне да подобрим общото си здраве. Всичко зависи от това какви храни съставляват менюто ни, както и това как ги комбинираме. Има хранителни комбинации, които ни осигуряват важни хранителни елементи, подпомагащи имунитета, като зелен чай с лимон.

Вижте кои други да опитате за повече здраве.

Яйца и спанак

Салатите със спанак са чудесни. Добавете към тях и яйца, за да увеличите приема на здравословни протеини. Жълтъкът (който е по-мазен) спомага за усвояването на витамин Е, който е мастноразтворим и необходим за подсилване на имунитета, здравето и красотата на кожата, косата, очите.

Храни, които забавят метаболизма

Когато към зеленчуковата салата добавите яйца, то усвояването на витамин Е от зеленчуците е четири до седем пъти повече, смятат учени.

Също така, яйцата подпомагат и усвояването на бета-каротин, лутеин и ликопен – антиоксиданти, които, подобно на витамин Е, се абсорбират най-добре с мазнини

Антивирусни храни за силен имунитет

Сини боровинки и ягоди

И двата вида плодове съдържат полифеноли, които са силни антиоксиданти. За тях се смята, че могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер и рак. Според някои изследвания, тази хранителна комбинация от плодове има най-висока антиоксидантна активност за подсилване на имунитета.

6 храни и напитки, полезни за женското здраве 

Киноа и червен пипер

Киноата е чудесна за салати, супи, ястия. Редовната ѝ консумация ни осигурява желязо, фибри. Минералът (нехемово желязо) от растителни източници, яйца се усвоява по-трудно в сравнение с този от месото. Ето защо е добре да добавим храна богата на витамин С, като червен пипер или свежи червени чушки, за да може да се трансформира нехемовото желязо в добре усвоена форма.

Коментирай
Свободно време