Здраве и красота

Витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае по време на грип

За подсилване на имунитета

14.03.2020г. / 17 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Магнезий

Магнезият участва в над 600 ензимни реакции в човешкото тяло. Благодарение на него поддържаме добър метаболизъм, здрава нервна система. Магнезият спомага за формирането на костите, здравето на сърцето, намалява възпалението и облекчава стреса, но също така ни помага да се възстановим и по-бързо по време на настинки и грип.

Някои изследвания показват, че минералът играе ключова роля за регулиране на имунния отговор на организма. Кои храни са богати на магнезий, може да видите тук.

Цинк

Подобно на витамините С и D, цинкът е един от най-важните хранителни елементи, от които тялото ни се нуждае по време на настинки и грип. Той има силно действие върху имунната система. Специалисти смятат, че приемането на цинк може да намали продължителността на симптомите на инфекции, но също така играе и важна роля в подобряване на „комуникацията“ между клетките в имунната система. Кои са признаците за недостиг на цинк, вижте тук.  
Храни, чрез които може да си го набавите са морски дарове, пшеничен зародиш, тиквени семки, телешко, агнешко месо, черен дроб.

Коментирай