Здраве и красота

Малки промени в ежедневието, които предпазват от инфекции и зарази

Полезни съвети за хигиената и начина на живот по време на пандемия

16.03.2020г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да се предпазим от каквато и да е инфекция, било то актуалната коронавирусна инфекция или от който и да е друг вирусен или бактериален патоген, е важно едно – трябва да направим съответните промени в ежедневието си, за да сме предпазени и здрави.

Кои са малките навици в ежедневието си, които можем да променим и които играят изключително важна роля в това да повишим имунитета си и да се предпазим от различни инфекции и зарази?

6 най-чести зарази, пренесени от домашните любимци

Мийте ръцете си

Честото миене на ръце е една от най-добрите мерки, които можете да вземете срещу каквито и да е зарази, заобикалящи ни в ежедневието. Миенето на ръцете трябва да става с топла вода и сапун, като продължителността на интензивното търкане на цялата повърхност на ръцете (отгоре и отдолу, както и между пръстите) трябва да се прави по миниум 20 секунди.

Използвайте дезинфектант само в краен случай

За предпочитане е ръцете да се измиват, а не да се разчита на дезинфектантите на спиртна основа. Те се използват в случаите, в които нямате възможност да измиете ръцете си. Не докосвайте лицето, устата, носа и очите си без да сте дезинфекцирали ръцете.

Топ 5 зарази в салона за красота

Хидратирайте кожата на ръцете

Честото миене на ръцете и прилагането на силни дезинфектанти може да пресуши прекалено много кожата, като я направи още по-податлива на инфекции, които да навлязат в организма през нея. Затова регулярно поставяйте овлажняващ крем, за да я хидратирате.

Почистете пръстените и гривните си

Ако носите бижута по ръцете си, не забравяйте да дезинфекцирате и тях. Те също могат да пренасят вирусни и бактериални частици по повърхността си.

Дезинфекцирайте дръжките на вратите, ключовете на лампите и телефона си

Тези повърхности са най-често докосваните в нашето ежедневие и най-вече в дома ни. Те се нуждаят от честа дезинфекция с антибактериални препарати. Компютрите и лаптопите също влизат в това число.

Признаци на бъбречна инфекция

Изхвърляйте кърпичките си

Ако си бършете носа с хартиена салфетка, не я прибирайте в джоба си, а я изхвърляйте моментално.

Не пушете

Цигареният дим изсушава дихателните пътища и ги прави уязвими на инфекции. Колкото по-често мокрите гърлото и носа, толкова по-малко податливи ще са на вируси и бактерии.

Намалете стреса

Високите нива на стрес в тялото отслабват имунните защити и пречат на имунната система да върши нормално работата си.

4 заболявания, свързани със зъбните инфекции

Наспивайте се

Колкото по-добре и по-продължително спите, толкова по-силна ще е имунната ви система. По време на съня се извършват множество сложни биохимични реакции, които подобряват състоянието на организма и здравето. Спете достатъчно всяка нощ.

Взимайте витамини и минерали

Дори да се храните здравословно, невинаги можете да сте сигурни, че си набавяте необходимите микроелементи с храната. Посъветвайте се с личния си лекар какви витамини и минерали да включите към диетата си.

Естествени методи срещу вагинална гъбична инфекция

Коментирай