Здраве и красота

Признаци на бъбречна инфекция

Кога е време да се консултирате с лекар?

27.01.2020г. / 05 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите на пикочните пътища са често срещан проблем. Ако не бъде лекуван правилно и навременно, този проблем може да се „качи“ на по-високо ниво и да засегне горните уринарни пътища, по-конкретно бъбреците.

Тревожни симптоми на бъбречни увреждания

Бъбречните инфекции могат да бъдат сериозни и да предизвикат опасни проблеми с бъбреците. Едно такова инфекциозно възпаление е пиелонефритът, който може да бъде наистина сериозен проблем, нарушаващ бъбречната функция. Необходимо е незабавно лечение.

Най-често бъбречните инфекции се причиняват от бактерията ешерихия коли, която обикновено засяга долните пикочни пътища и при ненавременно и недостатъчно лечение тя „превзема“ горните пикочни пътища, тоест бъбреците. Когато се стигне до инфекция на горните пикочни пътища, обикновено бактерията е успяла да преодолее пикочопровода и пикочния мехур, тъй като е устойчива и се закрепва лесно за стените на уринарния тракт.

Скрити сигнали, че бъбреците не работят правилно

Кои са признаците на инфекция на бъбреците?

Сред най-основните симптоми на бъбречни инфекции са треска, гадене, повръщане, болки в задната част на гърба или встрани, както и в кръста или корема, кръвениста, тъмна и мътна урина, която има неприятен мирис. Също така позивите за често уриниране са характерен симптом, който се проявява и при инфекции на долните пикочни пътища.

Свързани статии

Как се лекува бъбречна инфекция?

Това може да прецени единствено лекар специалист, с когото трябва да се консултирате и който да реши какво лечение е подходящо за вас. Самолечението с билки и алтернативни методи е много опасно и може да доведе до бъбречна недостатъчност. Ако почувствате някой от изброените симптоми, консултирайте се с лекар.

Какво причинява камъни в бъбреците и как да се справим с природни средства?

Обикновено такива инфекции се лекуват с антибиотици, които са по лекарско предписание.

Как може да се предотврати бъбречна инфекция?

Бъбречна инфекция може да се предотврати, ако навременно и адекватно се лекуват инфекциите по долните пикочни пътища. Това помага за превенцията на по-нататъшното им развитие и „качване“ към по-горните нива на пикочната система, каквото са бъбреците.

Невинни грешки, които поставят бъбреците в риск

Коментирай