Здраве и красота

Как да контролирате мазната кожа

Полезни съвети за намаляване на себума

24.03.2020г. / 07 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът в мазна кожа може да е същински ад. Всеки, който се бори с този проблем, може да потвърди това. Мазната кожа е предпоставка за растеж на бактерии, които от своя страна са основа за развитие на акне, с което никой не би желал да си има работа.

Акнето е възпалително заболяване с много различна патогенеза при различните хора, което го прави доста трудно за овладяване.

Затова нещото, което можете и трябва да направите, за да се предпазите, е не да пресушавате кожата в стремежа си да намалите омазняването, а да го контролирате. Прекалената секреция на себум е в основата на мазната кожа. Лошите навици и употребата на неподходящите съставки могат да утежнят положението с вашата мазна кожа.

3 тоника за мазна кожа, които свиват порите

Какво можете да направите, за да балансирате мазната кожа и секрецията на себум?

Избърсвайте кожата си с почистващо олио

Употребата на каквито и да е други пресушаващи кожата продукти – гелове, мицеларни води, тоалетни млека и пяна за почистване, са вредни за мазната кожа, освен ако не са предназначени точно за комбинирана или мазна кожа. Те придават усещане за свежест само в първите минути след измиването. След това кожата се опитва да компенсира колкото се може повече и секретира двойно повече себум. Това ви поставя в омагьосан кръг.

Етерични масла, подходящи за мазни кожи

Почистването на кожата с почистващо олио обаче е съвсем друг подход. Може да звучи като последното нещо, което бихте искали да направите за мазната си кожа, но е ефективно.

Почистващото олио е добро средство да потиснете секрецията на себум. Едно от най-ефикасните масла при този проблем е това от облепиха. Маслото от този плод потиска мастните жлези и намалява естествената секреция на себум от кожата.

Намалете миенето на лицето до два пъти на ден

Всеки човек с много мазна кожа я попива с кърпа и я мие по няколко пъти на ден, за да премахне лъщящия ефект. Това е погрешна стратегия, защото тя пресушава кожата и я провокира да отделя още повече себум. Ограничете миенето до два пъти на ден – сутрин и вечер.

Домашни средства срещу мазна кожа

Използвайте маска за лице 2-3 пъти седмично

Тъй като мазната кожа е по-склонна към черни точки и акне, прилагането на овладяващата себума маска за лице 2-3 пъти в седмицата е добра стратегия.

Подходящи маски са:

Маска с папая: намачкайте 2-3 супени лъжици добре узряла папая и я нанесете върху лицето. Оставете да действа 20 минути и измийте.

4 ползи от хиалуроновата киселина за кожата

Свързани статии

Пчелен клей: клеят има невероятни абсорбиращи свойства спрямо себума. Можете да го смесите с папаята и да нанесете получената маска за 15 минути върху чиста и подсушена кожа.

Белтъци с лимон: тази комбинация намалява секрецията на себум, като същевременно изравнява тена и прави кожата по-нежна. Разбийте 1 белтък с 1 чаена лъжица сок от прясно изцеден лимон. Разбъркайте и нанесете върху кожата за 20 минути. По желание можете да добавите и малко намачкани ягоди.

Съветите на дерматолозите за млада и здрава кожа

Хидратирайте

Мазната кожа е всъщност дълбоко нуждаеща се от овлажняване. Ето защо е важно да я хидратирате ежедневно. Подберете подходящ медицински овлажняващ крем и го ползвайте редовно.

Коментирай