Здраве и красота

5 начина да намалите болките в ставите

Как да се справите с възпалението и сковаността

21.04.2020г. / 06 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Милиони хора по света страдат от болки в ставите по различни причини. Възпалените и болезнени стави блокират нормалния начин на живот и могат да доведат до ограничаване на редица дейности, обездвижване вследствие на болката, инвалидизиране.

Какво можете да направите, за да намалите болката в ставите?

Фибромиалгия – болки по цялото тяло

Движете се въпреки болката

Въпреки че последното, което ви се прави, когато ви болят ставите е да се движите, точно това трябва да правите. Не става въпрос за интензивно натоварване, а за леки упражнения и ходене. Те са полезни за раздвижването и стимулирането на кръвообращението в ставата, което допринася за нейното естествено „смазване“. Движението е и механизъм за стимулиране на синтеза на колаген – основното градивно вещество на ставите и сухожилията.

Свалете излишните килограми

Колкото повече тежите, толкова по-голямо е натоварването върху ставите. Отслабването подпомага намаляването на напрежението върху ставите и допринася за редуцирането на уврежданията впоследствие.

6 начина да намалите риска от болка в коляното

Промените в диетата намаляват болката в ставите

За да намалите болката и да върнете подвижността на ставите си е нужно да промените и начина си на хранене. Добавете в диетата си храни, които съдържат изобилие от омега-3 мастни киселини. Те са от изключително важно значение за синтеза на колаген и естественото подхранване на ставите. Омега-3 намаляват възпалението и потискат болката.

Омега-3 мастни киселини ще откриете в рибата, зехтина, зеленчуците, ядките.

Важно е също така да избягвате храните, които предизвикват възпаления и усилват съществуващите такива. Сред тях са преработените храни, захарите, млечните продукти, червеното месо, зърнените култури. Те провокират вътрешни възпаления, които усилват болките в ставите, а и предизвикват проблеми в други области на тялото.

6 храни, с които да облекчите болките в колената

Свързани статии

Термална терапия

Общото усещане за схванатост сутрин се облекчава от топъл душ. Но ако усещате подуване, зачервяване и набъбване на зоните около ставите, най-добре е да направите студен компрес. Той отнема от топлината, намалява възпалението и болката. Върху възпалена и подута става, от която при допир се излъчва топлина не е препоръчително да добавяте още топлина, защото така се засилва възпалението. Охлаждането е най-добрата стратегия.

Домашен мехлем против болки в ставите и мускулите

Хранителни добавки

Консултирайте се с лекуващия лекар дали е нужно да включите подходящи хранителни добавки за облекчаване на болките в ставите и подхранването на ставния хрущял. Глюкозаминът и хондроитинът са най-добрите вещества за ставите, които ги подхранват в дълбочина и потискат възпалението в тях. Освен това стимулират синтеза на колаген.

* Статията е само информативна. Консултирайте се с лекар, ако имате болки в ставите.

Коментирай