Здраве и красота

Защо витамин Е е важен за кожата?

Предпазва кожата от UV лъчите

27.03.2020г. / 15 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С кои витамини подхранвате вашата кожа? Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ ще обърнем внимание на витамин Е. Той е мастноразтворим, което означава, че се усвоява най-добре от организма ни, когато се консумира с храни, богати на мазнини.

Защо витамин Е е важен за кожата?

Поддържа колагена

Приемането на достатъчно количество витамин Е, подпомага здравето и красотата на кожата отвътре навън. Всички сме чували за колагена. Е, витамин Е, оказва се е ключов за неговия синтез, но и за запазването му. Също така, антиоксидантът играе ключова роля и за кожната бариера, която функционира за защита на тялото от дразнители, алергени и излишна загуба на влага.Като един от най-добрите антиоксиданти, витамин Е се бори срещу окислителното увреждане на свободните радикали.

Намалява нивото на оксидативен стрес в тялото, който е процес, водещ до възпалението и стареенето на кожата.

Хидратира

Още една причина витамин Е да е толкова важен за здравето и красотата на кожата е това, че той има силни хидратиращи свойства. Ето защо обичаме да добавяме от него и към нашите домашни маски за лице.

4 от най-добрите антиоксиданти за кожата

Предпазва кожата от UV лъчите

Вредните UV лъчи могат да се окажат причина за образуването на свободни радикали. Така нареченото фотоувреждане на кожата, може да причини хиперпигментация, зачервяване и промяна на текстурата на кожата. Също така допринася за разграждането на колагена, което води до преждевременното стареене.

Свързани статии

За щастие, има редица козметични продукти, които са обогатени с витамин Е. Локалното им прилагане върху кожата ѝ осигурява една антиоксидантна защита. Разбира се, това не означава, че не трябва да нанасяме всекидневно козметика със слънцезащитен фактор.

Помага при възпаление на кожата

Като мощен антиоксидант, витамин Е облекчава възпалението както локално, така и вътрешно. Оксидативният стрес и възпалението имат симбиотична връзка, което означава, че те буквално се подхранват взаимно, обясняват специалисти. Когато оксидативният стрес е завишен, той активира определени молекулни пътища, което повишава и възпалението, като зачервяване, подуване.

Коментирай