Здраве и красота

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

Защо трябва да сме бдителни и да внимаваме за тях

10.04.2020г. / 12 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че много хора в цял свят вече спазват ограниченията за излизане и самокарантиниране по време на извънредното положение, коронавирусната инфекция все още не спира да се разпространява. Темповете, с които пандемията се разраства и взима жертви е тревожна. Въпреки спазването на съветите за носене на предпазна маска и миене на ръцете, това често не може да окаже 100-процентова защита от зараза. Защо?

8 полезни статии свързани с коронавирус COVID-19

Шансовете да се заразите с COVID-19 са налице въпреки спазването на препоръките на здравните власти. Това е така, защото има и много косвени начини да се докоснете до заразата и тя да предизвика инфекция в организма ви. Ето някои от тях.

Използвате обществена тоалетна

Ако се налага да излезете навън да купите храна или лекарства, или няма как да останете вкъщи, защото все още работите, и се наложи да използвате обществена тоалетна по разбираема причина, рискът да се заразите с коронавирус нараства. В местата за обществено ползване, каквито са тоалетните, повърхностите не се почистват след всеки ползвател. Това автоматично ги прави опасни.

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност?

Ползвате асансьор

Замислете се колко често персоналът, обслужващ дадена сграда или жилищен блок почиства и дезинфекцира бутоните и дръжките в асансьорите. Отговорът е очевиден и той е достатъчно основание да спрете да ползвате тези удобства във време на пандемия. Повърхностите им се докосват от много хора всеки ден и не знаете кой от тях е носител на инфекцията.

Ползвате обществен транспорт

Можете да се заразите с коронавирус и в обществения транспорт, въпреки че носите предпазна маска и ръкавици. Това е така, защото всички повърхности са споделени, а пространството е прекалено малко, което означава, че ако болен човек стои в близост, достатъчни са около 15 минути вирусните частици от него да стигнат до вас.

5 симптома на коронавирус, за които може би не знаете

Снимка: iStock

Пускате брада

Мъжете, които пускат брада, също са с потенциален повишен риск от косвена зараза с ковид или друг вирус, защото тези частици и фини аерозоли летят във въздуха, съответно полепват по различни повърхности. Брадата на лицето на мъжете също може да бъде засегната, а това е лесен вход към устата и носа за бацилите.

Дълги нокти

Подобно на брадата на мъжете, женските нокти също са начин коронавирусът да навлезе в организма ни по косвен път. Дългите маникюри са по-трудни за поддръжка и почистване от късите нокти. Затова и вероятността вирусни частици да се задържат по тях задълго е по-голяма.

Как да се предпазите от зарази в хранителния магазин

Пазарувате в големи вериги

Колкото по-голямо е пространството, в което влизате, толкова повече хора би могло да има в него въпреки мерките. Тези хора докосват продуктите, повърхностите, кихат, кашлят. Рискът от зараза по време на пазаруване е малко по-малък, ако го правите в малко магазинче, в което не влизат много хора едновременно.

Пандемия – светът, по-призрачен от всякога (галерия)

Отивате в болницата

Ако по някаква причина се наложи да посетите болнично заведение, това също повишава риска от зараза за вас. Разбираемо е предвид факта, че всякакви хора влизат там в търсене на лекарска помощ. Много от тях не знаят с какво са заразени. Повърхностите в болниците се дезинфекцират щателно, но нито една мярка не дава 100-процентов резултат, когато много хора са наоколо.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мирослав ( преди 3 години )
А ако нямам брада тези частици няма да полепнат по лицето ми? Дискриминация си е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар