Здраве и красота

Грешки, които да не допускате с антибактериалните мокри кърпи

6 неправилни употреби, които застрашават здравето

14.04.2020г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мокрите антибактериални кърпички определено са ни в помощ в тази трудна ситуация на извънредно положение, в която дезинфектантите са дефицитна стока. С тях можете да почистите различни повърхности, както и кожата си. Неправилната им употреба обаче може да доведе до някои проблеми.

Какви са грешките, които може да се допуснат с употребата на антибактериални мокри кърпички?

Как да си направите домашни мокри кърпички?

Използвате ги повече от веднъж

Ако сте избърсали замърсена повърхност с една кърпа, но тя все още е напоена с препарат и ви е мъчно да я изхвърлите просто така, решавате да я използвате за бърсане на още нещо. Това е огромна грешка, защото така не почиствате, а замърсявате следващия предмет, който бършете. Еднократните кърпички са точно такива – еднократни и не трябва да се използват за почистване на повече от една повърхност, особено ако тя е потенциално замърсена с опасен агент, каквито са вирусите и бактериите.

Не четете етикета

Етикетите са полезно нещо, което трябва да се чете. На тях е описано какво точно съдържат кърпите, за какви повърхности са подходящи и най-вече опасни ли са за кожата или са предназначени за нея. Освен това има и упоменат срок на годност, като при всеки продукт. Четете етикетите, защото те ще ви информират дали кърпичките ще са годни да почистят и дезинфекцират или само ще се излъжете, че сте изчистили.

Мокрите кърпички за почистване на грим – враг или приятел на кожата?

Пускате кърпичките в тоалетната

Една огромна грешка е изхвърлянето на мокрите антибактериални кърпи в тоалетната. Те не са направени от хартия. Целулозата се разтваря във вода, но не и текстилът, от който са направени. Изхвърлянето им в тоалетната чиния не само ще я запуши, а ще предизвика и екологично замърсяване.

Почиствате телефона си с кърпички

Антибактериалните кърпи могат да се използват върху много повърхности, но не и върху телефоните. Те могат да ги увредят. Обикновено тези кърпи са подходящи за използване върху клавиатури, монитори и лаптопи, дисплеите на телефоните обаче не са сред тях. Използвайте ги само върху повърхностите на телефона, които не са от стъкло. Химикалите в кърпите могат да увредят повърхностния слой на стъклото на дисплея, което да улесни надраскването и оставянето на отпечатъци при употреба.

Алтернативни употреби на бебешките мокри кърпички

Използвате ги върху дърво

Антибактериалните кърпи, които не са предназначени специално за дърво, не могат да се прилагат върху него. Те могат да го увредят. Дървото лесно абсорбира течността, с която са напоени, а химикалите го повреждат.

5 причини да не използвате мокри кърпички за грим

Използвате ги за почистване на детски играчки

Химикалите в мокрите кърпички, които не са специално бебешки (които съдържат предимно чиста вода), могат да са опасни за децата, които си играят и лапат играчките. За предпочитане е да ги изперете или измиете и изплакнете, за да не остават опасни химикали по тях.

Не изхвърляйте това в тоалетната!

Коментирай