Здраве и красота

5 домашни грижи за здрави нокти

Намаляват чупливостта и стимулират растежа

27.04.2020г. / 06 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за здравето и красотата на вашите нокти? Домакинските задължения, нанасянето на лак/геллак, дефицитът на някои витамини и минерали, могат да се отразят негативно върху състоянието на ноктите ни. Не чакайте да станат чупливи, а се погрижете за тях с тези домашни трикове.

Ако ноктите ви са чупливи, добре е да ги подхраните с витамини А, Е, В1, В2, В3 и С, калций и желязо. Тези важни хранителни елементи може да си набавите чрез консумацията на разнообразни и здравословни храни. Краставиците са едни от тях, а приложени върху кожичките и ноктите, също ще спомогнат за тяхното възстановяване.

Ще ви трябват 2-3 колелца краставица, с които да натъркате ноктите си. Може и да оставите сокът им да подейства за няколко минути или час и след това да изплакнете.

Масла за възстановяване на ноктите след геллака

Масажирайте ги с масло от чаено дърво

Известно със своите невероятни противогъбични свойства, маслото от чаено дърво също помага да поддържате ноктите здрави. Ако имате гъбички по ноктите, прилагайте върху тях от маслото с помощта на памучен тампон.

Как да премахнете безопасно геллака вкъщи без маникюрист?

Маска с мед

Медът обикновено го нанасяме като маска на лицето си, но той е чудесна грижа и за ноктите ни. Освен че има антибактериално действие, поддържа ноктите и кожичките около тях подхранени и здрави. За да си направите хидратираща маска с мед, просто го намажете върху ноктите си и около тях и оставете да действа 15-20 минути. По желание може да добавите и няколко капки лимонов сок.

Възстановете кожата на ръцете си с тези масла

Пилинг със сода за хляб и лимонов сок

Този пилинг може да помогне за подобряване цвета на ноктите ви, подобряване на тяхната повърхност. Просто смесете малко количество от двете съставки, масажирайте нежно ноктите си, оставете да действа няколко минути, изплакнете и нанесете подхранващ крем.

Свързани статии

Консумирайте храни, богати на биотин

За да накарате ноктите да растат по-бързо, е от съществено значение да консумирате храни, богати на биотин, известен още като витамин Н. Биотинът е важен и за здравето и красотата на косата и кожата. Кои други храни са добри източници на витамин Н, вижте тук.

Масажирайте ги с кокосово масло

Кокосовото масло е едно от най-добрите за подхранване на кожата, включително и на кожичките около ноктите и самите нокти. С него може да си правите няколко пъти седмично лек масаж, като не е необходимо след това да го изплаквате. Само след няколко нанасяния на кокосовото масло ще забележите колко по-добре изглежда маникюрът ви.

Коментирай