Здраве и красота

Кое е най-доброто време за прием на определени витамини и минерали

Кога приемът на хранителни добавки се усвоява най-добре от организма

08.05.2020г. / 15 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Времето, в което приемате различни витамини и минерали е важно и е от значение за правилното им усвояване. Въпреки че не са лекарства, хранителните добавки оказват своето влияние върху организма. Ако се приемат по правилния начин в точното време, те дават максимума от предназначението си на организма.

Ежедневни навици, увреждащи бъбреците

Кое е най-подходящото време да приемате витамини и минерали?

Желязо

Желязото се усвоява най-добре, ако се приема с обяда или с вечерята. Храненето провокира повишено отделяне на стомашни сокове. Желязото се приема по-лесно по време на хранене. Ако се взима на гладно може да предизвика позиви за повръщане и гадене.

Витамини и минерали – мощни антиоксиданти, подсилващи имунитета

Магнезий

Магнезият се взима за успокояване на болки, при мускулни крампи, за здраво сърце и здрави кости, както и за по-добър сън. Тъй като може да предизвика сънливост е най-добре да се приема вечер.

Витамин С

Витамин С се приема по едно и също време всеки ден по време на хранене. Така се храносмила и усвоява най-качествено. Тъй като е с киселинен характер, витамин С може да предизвика гадене и повръщане, особено на празен стомах.

Витамини и минерали, които повишават сексуалното желание

Витамини В-комплекс

Витамините от група В е най-добре да се приемат рано сутрин. Това е така, защото те дават много енергия и един добър старт на деня, който ви прави дееспособни и жизнени.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Рибено масло

Рибеното масло е антиоксидант с мощни противовъзпалителни свойства. Най-добре е да се приема точно преди хранене, защото може да предизвика често оригване, ако е взето на гладно.

Калций

Калцият се усвоява най-добре, когато е приет на два пъти сутрин и вечер. Прекалено високите дози, взети наведнъж сутрин могат да предизвикат резки покачвания на концентрацията на минерала в кръвта. Ако приемът се разпредели на две части сутрин и вечер, това може да ви предпази от повишен риск от образуване на камъни в бъбреците или жлъчката.

Кои витамини и минерали помагат в отслабването?

Свързани статии

Витамин D

Витамин D е добре да се приема по време на хранене по едно и също време всеки ден. Витамин D е мастно разтворим, така че ако го приемате с повече мазнини в храната, това ще подобри усвояването му от организма.

Хранителни елементи при депресия и тревожност

Пробиотици

Пробиотиците се приемат с храна за предпочитане също по едно и също време на деня. Това дава най-добри резултати от приема им. Повечето пробиотични щамове се приемат по време на хранене, но все пак има и такива, които имат специални изисквания за прием. Затова винаги четете внимателно листовките.

Коментирай