Здраве и красота

Опасни грешки, които да не правите след отпускане на мерките

Неспазването на препоръките може да увеличи риска от разпространение на пандемията от коронавирус

09.05.2020г. / 08 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отпускането на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса се задава. Остават броени дни до 13 май, когато е официалният край на извънредното положение. Психологическото напрежение от двата месеца в частична изолация вероятно накара много хора да се впуснат отново в старите си навици. Това крие рискове от разрастване на епидемията у нас, а и по света. Ето кои са грешките, които не трябва да допускате дори след отпускането на мерките.

Коронавирус грешки, които много хора все още допускат

Здрависване

Здрависването е навик, с който сме свикнали и който ни липсва в този момент. Когато се срещаме с някого и искаме да изразим уважение, подаваме ръка. По време на епидемия този близък директен контакт е непрепоръчителен и предизвиква неловко махане с ръка, което замества ръкуването. Въпреки това не трябва да допускате грешката да се здрависвате, дори след като мерките се отпуснат, защото това крие повишен риск от инфекция.

Да съберете приятели вкъщи, за да отпразнувате края на извънредното положение

Стресът и дългата дистанция с близките и приятелите ви са дошли до гуша. Нямате търпение да отпаднат всички забрани и да вдигнете купон. Това е лоша идея и определено е грешка, която не трябва да правите. Събирането на много хора в малки помещения е нещото, което дълго време не трябва да правим, за да се предпазим от разрастване на епидемията.

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

Не спазвате социална дистанция

Достатъчното разстояние между вас и останалите хора на публични места трябва да остане минимум метър и половина дори след разхлабване на мерките. Ако това не се спазва, рискът от повишаване на заболеваемостта ще нарасне, смятат редица специалисти.

Посещавате обекти, които нямат протокол за безопасност

На входа на всеки търговски или бизнес обект трябва да има протокол, който посочва какви мерки трябва да спазвате, влизайки вътре. Ако не виждате такъв публично оповестен протокол, по-добре не посещавайте такива обекти. В тях мерките вероятно не се спазват достатъчно добре и това може да изложи здравето ви на риск.

7 места, на които е по-вероятно да се заразим с коронавирус

Не плащайте кеш

Невъзможно е да плащате само и единствено с банкова карта, просто защото не всеки търговски обект в страната е снабден с ПОС терминал. Въпреки това можете да сведете до минимум плащането с пари, за да се предпазите от вирусите и бактериите, които се намират по тях. Продължете да го правите и след отпадането на мерките.

Връщане на всички служители заедно на работа

Това е препоръка най-вече към работодателите, които смятат, че животът трябва незабавно да се върне към стария си ритъм. Не връщайте всички служители накуп отново в офиса без да сте осигурили достатъчно пространство за всеки от тях. Помещенията трябва да предлагат достатъчно лично пространство, което да осигурява необходимата социална дистанция.

Признаци, че е време да смените маската за лице

Коментирай