Здраве и красота

Признаци, че е време да смените маската за лице

Кога тя става опасна, вредна или просто ненужна

25.04.2020г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Носенето на маска е задължително в условията на пандемия от коронавирус, причиняващ болестта COVID-19. Неправилното ѝ носене обаче също крие рискове за здравето. За да сме сигурни, че маската е безопасна, трябва да знаем кои са признаците, че е компрометирана и е време да я сменим незабавно.

Как да носите предпазна маска без очилата ви да се запотяват?

Маската е скъсана или целостта ѝ е нарушена

Маските за многократна употреба са едни от най-използваните в последните седмици, тъй като еднократните хирургически маски се превърнаха в дефицитна стока по целия свят. Многократните маски се перат често, гладят се или ако имат филтри – те се сменят редовно, за да бъдат безопасни. Ако забележите, че маската ви е разкъсана, пробита или материята ѝ е овехтяла и изтъняла на места, сменете я незабавно.

Докоснали сте маската си с мръсни ръце

Тъй като не виждаме микроорганизмите по повърхностите, които докосваме, ние трябва да ги приемаме като потенциално заразени и замърсени. Ето защо е много важно да си наложим самоконтрол в докосването на лицето, дори и през маската. Ако сме с маска и сме докоснали някаква повърхност, най-вече извън дома ни, не трябва да пипаме маската, за да я наместим. Ако го направим е задължително да я сменим и то само след като сме измили старателно ръцете си.

Грижа за кожата по време на коронавирус

Наскоро сте се грижили за болен

Контактите с болен в семейството са неизбежни, ако има такъв член на дома. Ако сте се грижили за него, вие задължително сте били с лични предпазни средства, като маска и ръкавици. След като приключите с грижите за болния трябва да смените маската незабавно.

Ако имате симптоми и външни прояви на заразяване

Няма значение дали сте болни от коронавирус, подозирате, че сте или сте инфектирани с някаква друга респираторна инфекция, симптомите, характерни за тези болести най-често включват хрема, кашлица, кихане. При тези симптоми се отделят големи количества заразена телесна течност от дихателните пътища. Ако носите маска, за да не заразите околните трябва да я сменяте по-често, защото насищането на тъканта ѝ с респираторните капчици я прави опасна и за вас, и за другите.

Защо честата употреба на дезинфектант за ръце е опасна?

Свързани статии

Маската ви не покрива плътно носа и устата

На пазара се появиха всякакви модели маски за лице, направени от всевъзможни платове и тъкани. Не всички са добре скроени и невинаги пасват идеално на всеки размер лице. Ако вашата маска е хлабава, пада ви често и не покрива плътно устата и носа, сменете я веднага. Тя не ви помага.

Маската ви е направена от един пласт

Ако носите маска от плат, която е скроена само от един пласт тъкан, трябва да знаете, че това е един от най-ненадеждните варианти за предпазване. Платнените маски са на последните места по надеждност в класацията, затова трябва да са най-малко от три пласта, за да предлагат по-висока защита.

Как да направим въздуха в дома по-чист?

Коментирай