Здраве и красота

Упражнения, които можем да правим в леглото

За моментите, в които ни се тренира, но не съвсем

07.10.2022г. / 18 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички имаме периоди, в които не ни се тренира активно, но усещаме, че тялото иска раздвижване. За тези моменти много подходящи са упражненията, които можем да правим дори и в леглото. Ето някои от тях:

Кръгчета с глезен.

Свързани статии

Докато сте легнали можете да започнете лека-полека с приятно за тялото раздвижване. Ено лесно упражнение, но много ефективно и укрепващо краката е да правите кръгови движения с глезените. Правете ги по 20 секунди във всяка посока, като направите няколко серии.дом

Макар да не изглеждат като сериозно упражнение, тези кръгови движения с глезените всъщност помагат много за раздвижване на ставите, както и за цялостното подобряване на гъвкавостта.

Кръгове с коляно. 

Вдигнете коленете на около 90 градуса. Концентрирайте се върху капачките на коленете и започнете да рисувате кръгови движения с тях. Може да направите няколко серии от това упражнение като редувате посоките и правите по 20 секунди на посока.

Кръгове с ръцете.

Свързани статии

Изтеглете ръцете настрани и започнете да правите кръгове - малки или големи, в зависимост от това как се чувствате и колко ви е удобно. Отново редувайте посоките - по 20 секунди на посока.

Изпишете азбуката с ръце и крака.

Това упражнение може да ви изглежда смешно, но всъщност е доста натоварващо за мускулите и си заслужава да го опитате. Изтеглете краката хубаво и ги повдигнете леко, след което започнете да изписвате азбуката с големите пръсти на краката. Когато приключите, оставете краката да починат малко и повторете упражнението, но този път с ръце.

Според някои фитнес инструктори това упражнение е по-трудно, отколкото изглежда и не се заблуждавайте, че ще ви е лесно. 

Упражнението развива фината моторика, малките мускули, подобрява гъвкавостта. 

Маршове в легнало положение.

Дръжте ръцете до тялото. Свийте коленете с опрени стъпала на леглото. Стегнете бедрата и се оттласнете от леглото с крака, вдигайки бедрата толкова високо, колкото ви е удобно. 

След това започнете да марширувате. Вдигнете единия крак, като доближите коляното близо до гърдите. След това отведете крака обратно надолу и разменете с другия крак. Дишайте и направете по 10 повторения.

Коментирай