Здраве и красота

5 храни за прочистване на лимфната система

Хапвайте горски плодове

13.06.2020г. / 09 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожни и храносмилателни проблеми, чести главоболия, наднормено тегло, хронична умора и други... Това са част от симптомите, подсказващи, че вашата лимфна система се нуждае от детокс. Лимфната система представлява част от съдовата система, като лимфните съдове са разположени по цялото ни тяло. Тя е изградена от лимфа, лимфни съдове, лимфни възли, лимфни органи, дифузна лимфоидна тъкан.

Изпълнява важни функции като пренася хранителните вещества, има защитна функция, отвежда излишната течност в междуклетъчното пространство.

Консумацията на билкови чайове, редовната спортна активност, здравословното хранене, подобряват нейната функция. Вижте кои храни са особено полезни за лимфната система и спомагат за нейния детокс.

Горски плодове

Те са суперхрана, особено червените боровинки, които са богати на детоксикиращи агенти, пречистващи лимфната система, но също така и хидратират организма. Тъй като лимфата помага на тялото да филтрира токсините, важно е да консумираме храни с антибактериални ползи, като червени боровинки. Разбира се, не пропускайте сини боровинки, малини, ягоди, те са изключително богати на антиоксиданти.

Цитрусови плодове

Лимони, грейпфрути, лайм, портокали, са едни от най-детоксикиращите храни, които може да добавите към ежедневното меню. Те спомагат за синтеза на важни храносмилателни ензими, а витамин С, който ни осигуряват, е мощен антиоксидант. Цитрусовите плодове са полезни и за здравето и функцията на черния дроб.

Тиквени и слънчогледови семки

Вкусните семки ни осигуряват цинк, магнезий, здравословни мазнини, които са важни за функцията на нервната система, лимфния поток, функцията на мускулите, имунната система. Редовната им консумация намалява натрупването на токсини, които могат да блокират лимфния поток, подобрява храносмилането.

Билки и подправки

Те са част от нашето ежедневие и освен че придават повече вкус и аромат на това, което консумираме, са невероятно средство за прочистване на организма ни. Добавете към всекидневното си меню чесън, куркума, джинджифил, канела, кардамон, кориандър, черен пипер. Тези подправки съдържат и антиоксиданти, които благоприятстват храносмилането, което  е свързано с лимфния поток. 

Семена от чиа, коноп и смляно ленено семе

Подобно на тиквените и слънчогледовите семки, тези семена са богати на мастни киселини, като омега 3, които са отлични за лимфния поток. Конопените семена също са добър източник на хлорофил – естествено прочистващо средство.

Свързани статии

Редовната консумация на полезните семена благоприятства функцията и здравето на сърцето, както и абсорбацията на хранителни вещества от други храни, от които лимфната система се нуждае, за да функционира правилно.

Коментирай