Стресът е „модерната“ епидемия на 21 век. Човешкото тяло не е предназначено да бъде в състояние на постоянен стрес и да продължи да бъде здраво. Но докога? Той е част от нашето ежедневие и ако не намерим начин да му противодействаме, може да нанесе големи щети върху здравето и особено това на мозъка. Вижте 5 от тях.

Създава среда за свободни радикали

Стресът е причина за създаването на свободни радикали, а стресовия хормон – кортизол създава излишък от невротрансмитер наречен глутамат. Докато глутаматът е необходим и важен мозъчен химикал, неговите стойности не бива да бъдат завишени.

Глутаматът създава свободни радикали – несвързани кислородни молекули, които атакуват мозъчните клетки по същия начин, по който кислородът атакува метала, което води до ръжда. Или казано накратко, стресът разрушава мозъчните клетки. Също така косвено допринася за други навици на живот, които създават повече свободни радикали, като безсъние, нездравословно хранене, прекалена употреба на алкохол.

5 храни, които защитават мозъка от стрес

Забравяме от стрес

Проблемите с паметта може да са един от първите признаци на стрес, който забелязваме обикновено в ситуации на напрежение. Емоциите надделяват и ние трудно успяваме да се фокусираме върху работата, домашните си задължения, понякога дни след като е преминала стресовата ситуация не можем да си спомним някакви детайли.

Стресът създава порочен цикъл на страх и тревожност

Хроничният стрес оказва влияние върху област от мозъка, наречена амигдала. Това е центърът на страха. Когато сме стресирани се увеличава нивото на активност и броят на невронните връзки в тази част на мозъка, което предизвиква порочен кръг от силен страх и стрес.

10 начина да откажете цигарите

Възпрепятства синтеза на нови мозъчни клетки

Всеки ден ние губим мозъчни клетки, но и имаме възможност да създаваме нови. За съжаление, стресът може да повлияе на синтеза на нови мозъчни клетки, като увеличи и риска от появата на депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, деменция, биполярно разстройство и болест на Алцхаймер.

Още по темата

Стресът ни прави по-глупави

На всеки се е случвало по време на изпит, интервю за работа, публични изяви, бизнес срещи да не може да събере мислите си и да се представи не на ниво. Това се дължи на стреса. Това всъщност е механизъм за оцеляване.

Ако се сблъскаме със ситуация на живот и смърт, инстинктът и подсъзнателният импулс запълват рационалното мислене и разсъждения. Стресът влошава паметта и ни пречи да вземем адекватни решения, да запомняме, да бъдем фокусирани, да мислим логично.

Ето още някои странични ефекти на стреса, които влияят на нормалния начин на живот:

  • прекомерно безпокойство и страх
  • гняв и разочарование
  • нетърпение към себе си и другите
  • промени в настроението, плач или мисли за самоубийство
  • безсъние, кошмари, смущаващи сънища
  • проблеми с концентрирането и запомняне на нова информация
  • нервност, трудности при вземане на решения
  • чувство за претовареност
  • раздразнителност, прекомерна защита или подозрение