Здраве и красота

5 здравословни проблема, които възглавницата може да предизвика

Болки в гърба

09.06.2020г. / 10 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато избираме спалното си бельо, искаме то да е от качествена материя, да има красиви и дълготрайни цветове, да отговаря на размерите на спалнята. Но когато купуваме възглавница, дали се замисляме за това какъв модел трябва да е според това в каква поза спим най-често, дали е хипоалергенна, как и дали се пере.Неподходящата възглавница може да влоши здравето ни и да е причина не само за хъркане и поява на пъпки по лицето, но и:

Болки в шията

Неподходящата възглавница може да е причина за неразположения в областта на шията, в зависимост от вашата поза на сън. Също така е много важно с каква твърдост ще е възглавницата, която ще изберете. Така например, ако спите на една страна, трябва да изберете възглавница, която да е по-твърда, за да осигурите достатъчно опора на врата си. В случай, че спите по корем, ще ви е необходима по-мека възглавница, защото ако е твърде висока или твърда, ще се получи нещо като избутване на главата ви назад, създавайки извивка във врата ви. За спящите по гръб, твърдата и висока възглавница няма да бъде добър избор.

Болки в гърба

Тях почти винаги отдаваме на неудобния стол, на който работим, неправилна стойка, а почти никога не се сещаме, че неудобната възглавница също може да е причина.

Начинът, по който възглавницата ви поддържа главата, шията и раменете по време на сън, може да се окаже причина за дискомфорта ви.

Храни, които улесняват заспиването

За спящите по корем например, е по-добре възглавницата им да не е висока и да е по-равна. В противен случай може да създадете дискомфорт в долната част на гърба. За тези, които предпочитат да спят на една страна е важно да имат достатъчно висока възглавница, за да поддържат врата и гръбнака в една линия, докато тези, които спят по гръб – възглавница, която ще поддържа естествената извивка на врата им.

Главоболие

Когато възглавницата не ви осигурява необходимата опора, това води до напрежение в шията, което е причина за появата на главоболие.

Свързани статии

Алергични реакции

Ако имате проблеми със съня, очите често ви сърбят, главоболие, кихате на сън, будите се с лека хрема, това може да се дължи отново на възглавницата ви и акарите, които се задържат в нея. Затова е важно да изберете качествена възглавница, която може да се пере заедно с пълнежа, не само калъфката.

Нарушения на съня

Без значение дали възглавницата ви предизвиква алергични реакции, болки в гърба и шията, тя може да е причина сънят ви да не бъде пълноценен, да не спите спокойно. Така тялото ви не получава достатъчно време за възстановяване и не е поставено в подходящи условия, както при един удобен матрак и възглавница, тогава лошото качество на съня ще повлияе на целия ви ритъм на живот. Всичко това може да повиши риска от покачване на излишни килограми, диабет тип 2, високо кръвно налягане.

Снимка: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати