Здраве и красота

4 съвета при ходене за отслабване

Една от най-полезните тренировки

15.06.2020г. / 15 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването става най-лесно и здравословно, когато се храним с подходящите полезни продукти в неголеми количества и се движим повече. Съществуват много видове двигателна активност, тренировки и упражнения, с които можем да отслабнем и сред които да изберем най-подходящия начин за движение за себе си според индивидуалните ни предпочитания и особености на организма ни.

Ходенето е един такъв страхотен начин да добавим повече движение към ежедневието си. То е най-естественото движение на нашето тяло, за което природата го е създала. Ето защо можем да се възползваме от неговите полезни въздействия както в отслабването, така и в подобряване на цялостното здравословно състояние.

Кои са основните ползи от ходенето за отслабване?

Тъй като ходенето е най-естественото движение, за което нашите тела са създадени, то е и едно от най-полезните и безопасни за нашето здраве. Ходенето подобрява цялостното здраве, тъй като стимулира кръвообращението. Добрата циркулация на кръвта осигурява достатъчно кислород за всички тъкани и органи в тялото, както и добър транспорт на хранителни вещества до всяка клетка.

4 причини ходенето да е страхотно за здравето

Ходенето подобрява психическото здраве. Самата мисъл, че полагате усилия за доброто състояние на тялото си оказва благотворно влияние върху психиката и емоционалното състояние. Движението при ходене стимулира освобождаването на ендорфини и серотонин, които подобряват настроението и предотвратяват отключване на депресия.

Ходенето се бори с наднорменото тегло. Това е една от най-големите му ползи. При ходене се изразходват калории, което спомага за редуцирането на излишните мазнини.

Полезни съвети за по-ефективно ходене за отслабване

Хидратирайте се

При движение тялото губи своите течности по-бързо. Ако времето е топло това се случва още по-бързо. Затова винаги пийте достатъчно вода преди и по време на тренировка, както и след нея, за да възстановите изгубените количества течности.

15-минутно ходене – малко усилия, много ползи

Изберете подобаващ екип

Екипировката при интензивно ходене за отслабване е много важна, както при всяка друга тренировка. Обувките трябва да са удобни, да са повдигнати леко откъм петата и подметката им да е достатъчно мека и удобна, за да може кракът да пружинира добре при ходене. Пружинирането е важно, за да може да се отнеме част от напрежението при продължително ходене.

Редувайте темпото

За най-ефективна тренировка с ходене за отслабване е важно да редувате ритъма. По този начин пулсът се ускорява, интензитетът се увеличава и се стимулира изгарянето на калории.

7 начина да направите ходенето ефективна тренировка

Ходете по наклон

Наклонът увеличава натоварването, играе роля на кардио и същевременно на силова тренировка. При наклон изразходваната енергия е по-голяма, следователно изгорените калории са повече.

Коментирай
Здраве и красота