Здраве и красота

Суха и лющеща се кожа около очите – как да се справим?

Зоната около очите е нежна и деликатна, и се нуждае от специални грижи

30.06.2020г. / 05 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата около очите е изключително чувствителна. Тя е по-тънка и нежна от останалите участъци, което я прави и по-уязвима. Често в зоната около очите се появява сухота и лющене, които не само дразнят и причиняват дискомфорт, но са и основа за по-бърза поява на бръчки.

Какви могат да са причините за поява на суха кожа около очите?

Дехидратация. Недобрата хидратация на цялото тяло, както и локално в зоната около очите, може да предизвика раздразнения, сухота и лющене в по-тежки случаи. За да компенсирате загубата на течности в организма, пийте повече вода. Това се отразява благотворно върху кожата.

15 натурални лека за суха кожа

Дерматит. Различните видове дерматити могат да се появят навсякъде по кожата, включително около очите и да предизвикат сухота и поява на бели, лющещи се участъци. Необходима е специална дълбоко овлажняваща грижа за кожата отвън, за да се компенсира сухата кожа.

Търкане на очите. Лошият навик да търкате очите си и да дразните деликатната тънка кожа в тази област, е вреден. Честото търкане, включително и при премахване на грима, може да навреди на кожата около очите и да предизвика сухота и дразнене.

Как да се справите със сухата кожа около очите?

Предпазвайте зоната със слънцезащитен крем

Ако не използвате слънцезащитен крем, сега е моментът да започнете. Ако пък използвате продукт с по-нисък защитен фактор, например 10, 15 или 20, трябва да знаете, че в зоната около очите той задължително трябва да е по-висок. Кожата около очите е тънка и нежна, и лесно се дехидратира и уврежда от ултравиолетовите лъчи. Използвайте продукти с фактор 50.

Използвайте козметични продукти и грим без мирис

Добавените ароматизиращи съставки в козметиката могат да причинят сериозни алергични реакции, раздразнения, обриви и суха кожа. За предпочитане са формули, които не съдържат аромати.

Свързани статии

Избирайте продукти със серамид

Хората с хронично чувствителна и по-суха кожа страдат от лющене и редица раздразнения. Те се нуждаят от серамиди, които да действат като бариера между чувствителната кожа и външните фактори. Подберете продукти в грижа за кожата, съдържащи серамиди. Те осигуряват защита не само на най-горния слой на кожата, но и в дълбочина.

5 подхранващи и хидратиращи маски за суха кожа

Не ползвайте грим с изтекъл срок

Никога не използвайте стар грим или такъв, който е с изтекъл срок. Дори продуктът да е в срок, понякога може да се развали преждевременно. Следете за признаци на изменения в цвета, текстурата и мириса на гримовете, за да прецените кога са за изхвърляне. Развалените и стари гримове предизвикват сухота и дразнене.

Овлажнявайте зоната

Освен хидратирането е важно и да овлажнявате кожата около очите с кремове емолиенти. Те проникват в дълбочина и овлажняват много добре, имат свойството да успокояват и да връщат еластичността на кожата.

Коментирай