Здраве и красота

Как алое вера помага на косата

За здрава и красива коса

01.07.2020г. / 06 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

То е част от нашите домашни грижи за красива кожа, но има редица ползи и за здравето на косата. Гелът от алое вера се състои от незаменими съединения, които помагат на косата да расте здрава и силна, грижейки се и за кожата на скалпа. В домашните маски за коса го комбинираме с жълтък или витамин Е. Защо да му се доверите и как да го ползвате?

Насърчава растежа на косата

Витамините и минералите в алоето играят важна роля за растежа на косата. Алое вера съдържа много витамини, включително витамин С, за който се знае, че подпомага растежа на косата. Също така е богато и на минерали като цинк, желязо, калций, които също ускоряват растежа на косата и подобряват състоянието ѝ.

Кои масла са подходяща грижа за вашия тип коса

Спомага за синтеза на кератин

Основен протеин в косата, който е отговорен за здравето ѝ, е кератинът. Алое вера съдържа 20 от 22 незаменими аминокиселини в него, сред които метионин и лизин, които са много ефективни за синтеза на кератин.

Здрав скалп без пърхот

Алое вера може да помогне за облекчаване на себореен дерматит или пърхот, поради неговите незаменими свойства срещу суха кожа. Нанесено върху кожата на скалпа, алое я овлажнява в дълбочина и възстановява.

Серум за копринена коса с масло от авокадо и рицин

Как да ползвате алое вера срещу косопад и да подобрите общото състояние на косата?

Маска за коса с алое вера и кокосово масло за дълбоко подхранване

Комбинирайте 1 с.л. гел от алое с 1 ч.л. мед и 2 с.л. кокосово масло. Ако косата ви е по-суха може да я нанесете в корените и по дължината ѝ, ако не е чак толкова суха, нанесете само по дължината. Оставете я да действа 30 минути и измийте косата си както обикновено.

Сок от лук и алое вера

Лукът е едно от най-добрите натурални средства срещу косопад. За да подсилите косата си, ще ви бъдат необходими равни количества сок от лук и гел от алое вера. С получената смес намажете скалпа си и оставете да действа 30-40 минути. След това измийте косата си както обикновено.

Свързани статии

Маска за коса с алое вера и мед

Ако страдате от косопад или пърхот, пробвайте маската с мед и алое вера. Медът има антибактериални, противогъбични и антиоксидантни действия, които са отлични срещу себореен дерматит и пърхот. Заедно с алое вера, което се бори ефективно с пърхота, тази маска ще подобри състоянието на кожата на скалпа. Към 2-3 с.л. мед добавете същото количество гел от алое. Нанесете в корените на косата с леки масажни движения и оставете да действа около час. След това косата се измива както обикновено.

Масло от алое вера и масло от жожоба

Друга ефективна маска за заздравяване на косата и третиране на пърхот е комбинацията от алое и жожоба. Комбинирайте равни количества от маслото и гела. Маската може да се нанесе както в корените на косата, така и/или само по дължината ѝ. Оставете я да действа 45 минути и измийте косата си с подходящ шампоан.

Коментирай