Здраве и красота

Серум за копринена коса с масло от авокадо и рицин

Как да си го направите вкъщи

19.06.2020г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Трудно е да се подбере продукт за коса, който да е едновременно полезен за косата и да не нанася щети върху нея заради вредни съставки, като силикони и парабени например. Серумите за коса също попадат в тази класация. Обръщаме се към тях, за да подхраним косата си и да върнем живината ѝ, а заедно с тези ефекти получаваме накъсване, грубост, счупване и изтощение на косъма заради някои химически подобрители в продуктите.

Натурална грижа за косата и скалпа

Затова е най-добре да опитаме да си направим домашен спрей серум за копринено мека коса. Етеричните масла идват на помощ в тази борба. Маслото от авокадо, рициновото масло и маслото от ленено семе са едни от най-подходящите в случая. Те връщат блясъка и жизнеността на косата, като същевременно я правят невероятно мека, като коприна.

Маслото от авокадо е много богато на витамините А, В1, В2, В5, D, минерали, протеини, лецитин и мастни киселини. Това го прави идеалния хидратант и натурален овлажнител на косата и скалпа.

Лененото масло е източник на омега-3 мастни киселини, които насърчават растежа, подхранват и хидратират в дълбочина.

Най-големите грешки при измиването на косата

Рициновото масло е много богато на мастни киселини. То успокоява скалпа, прави косата копринено мека и лъскава и подобрява текстурата на косъма.

Съставки на домашния спрей серум за копринена коса:

  • 1 супена лъжица масло от авокадо;
  • 1 супена лъжица рициново масло;
  • 45 мл масло от ленено семе;
  • 25 капки базово етерично масло по избор.

Едни от най-подходящите базови етерични масла са мента, лавандула, роза, лимон, лайка. Можете да изберете някое от тях в зависимост от предпочитанията си.

Как да си направите козметични и измиващи продукти вкъщи?

Приготвяне:

В малко шише от тъмно стъкло с помощта на фуния налейте маслото от авокадо и рициновото масло. След това добавете лененото масло и базовото масло по избор. Разклатете добре и затворете шишето.

4 правила за здрава коса, които всяка жена трябва да следва

Съхранявайте в хладилник. При употреба поставете спрей накрайник на шишето. Направете 2-3 впръсквания върху косата, като я масажирате нежно, за да може серумът да попие в колкото се може по-голяма част от косата. След това отвийте спрей накрайника и затворете плътно с капачка. Така ще съхраните възможно най-дълго серума си за страхотна коса.

Коментирай