Здраве и красота

С кои храни да намалите мускулните крампи

Богати са на магнезий

27.07.2020г. / 06 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Внезапна болка на мускул и неволни контракции... Така могат да бъдат описани мускулните крампи, най-често на краката. Тях можем да усетим по време на спорт, докато спим или тялото е в покой. Мускулните схващания на определена мускулна група могат да се дължат на редица фактори – дефицит на магнезий, калий, калций, витамин D, претоварване на мускула, нарушено кръвообращение, наднормено тегло, дехидратация и други.

Храненето е от ключово значение, за да намалим честотата на появата на мускулните крампи. Вижте кои храни могат да ви помогнат да бъдете във форма.

Кокосова вода

Кокосовата вода е вкусна и свежа напитка, която е богата на електролити като натрий, калий, магнезий и калций. Всички те спомагат да бъдем в добра форма и да се намали рискът от мускулни крампи.Кокосовата вода е подходяща за вашата диета и чудесно допълнение към режима ви, ако сте активно спортуващи, тъй като ще ви помогне да не допуснете дефицит на важни минерали.

За какво е полезна комбинацията от зехтин и лимон

Хапвайте папая

Екзотичният плод съдържа добри количества калий и магнезий, които могат да помогнат за намаляване на мускулните крампи. Магнезият е изключително важен минерал, който играе важна роля в транспортирането на калиеви и калциеви йони в клетъчните мембрани, необходими за мускулната контракция, провеждане на нервни импулси, нормален сърдечен ритъм и други.

Не пропускайте рибата

Един от най-добрите източници на протеини е рибата. Тя ще ви осигури и фосфор, витамин D, калций, желязо и натрий. Все хранителни вещества, които намаляват риска от мускулни крампи.

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Диня

Динята е една от най-добрите храни, предотвратяващи мускулните крампи. Освен голямото количество вода, което поддържа тялото добре хидратирано, динята подобрява общата мускулна функция, като по този начин предотвратява и облекчава мускулните крампи. Не на последно място съдържа магнезий, калций, калий.

Полезни плодове при гастрит

Авокадо

Отлична храна, която ни прави по-здрави, спомага в процеса на отслабване и се грижи и за нашите мускули. Освен че е богато на омега-3 мастни киселини, авокадото съдържа и калий, магнезий, витамини К, В4, Е, фосфор и други, които са важни за здравето и функцията на мускулите.

Свързани статии

Тъмнозелени листни зеленчуци

За да намалите риска от мускулни крампи, добавете към менюто си спанак, зеле, броколи, марули, тъй като те съдържат големи количества магнезий. Освен това имат малко калории, осигуряват ви фибри, вода и са чудесни за вашата здравословна диета.

Ядки и семена

Ядките и семената са богати на много витамини и минерали, включително магнезий. Редовната им консумация поддържа в добра форма мускулите, осигурява ви енергия. Хубаво е да ги консумирате сурови или печени, но без добавени сол, овкусители. Не пропускайте да добавите към менюто си бадеми, орехи, кашу, лешници, смляно ленено семе, сусамено семе.

Снимка: pixabay

Коментирай