Здраве и красота

Навици в 30-те ви години, които подобряват здравето в бъдеще

Организмът ви ще ви е благодарен, ако се погрижите за него още сега

19.08.2020г. / 15 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да слушаме колко важно е да имаме здравословни и полезни навици, за да се радваме на добро здраве в бъдеще. Когато сме на 20 тези неща не ни интересуват толкова, защото сякаш ги усещаме прекалено далечни. Млади сме, здрави сме и не обръщаме внимание толкова на тези неща. Когато обаче навлезем в 30-те си години е време да загърбим вредните навици и да отворим нова страница от здравословния си начин на живот, така че здравето ни да ни се отблагодари в бъдеще.

Навици вечер, които помагат за отслабване

Кои са важните промени, които трябва да започнете още в 30-те си години, за да сте здрави и по-нататък в живота?

Правете упражнения и тренировки сутрин

Може би най-накрая сте успели да свикнете да отделяте време за упражнения след работа, когато имате повече свободно време, което сте спрели да прекарвате на дивана пред телевизора. Това обаче не е добре в 30-те ви години, а и след това, според доктор Седрик Рутланд, цитиран от thehealthy.com. Той смята, че според медицинските изследвания в 30-те години на човек много по-ефективно за метаболизма и за цялостното здраве е тренирането сутрин. То дава повече енергия, дава тласък на обмяната на веществата и балансира хормоните.

Навици на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване

Научете се да се справяте със стреса и тревожността

Много е важно да развиете здравословни стратегии за справяне със стреса на тази възраст. В противен случай това може да се отрази зле на здравето ви в бъдеще. Когато достигнете тази зряла възраст, стресът и тревожността в много случаи се натрупват в тялото заради проблемите и отговорностите, които имате като възрастен и които не сте имали в по-младите си години.

Правете си по-чести профилактични прегледи

30-те години са преломен момент, в който за съжаление много заболявания се отключват и остават скрити известно време. Неовладяването им може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще. Спестете си ги, като си правите по-чести прегледи при личния ви лекар и при специалист, ако има нужда.

Специални грижи за кожата за 30-годишни

Поддържайте здравословни нива на теглото

Метаболизмът се забавя с течение на възрастта. Ако допуснете наднормено тегло в 30-те си години ще ви е много по-трудно да се справите с него, отколкото като сте били на 20. Старайте се да поддържате индекса на телесната си маса в норма, за да намалите риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, хормонални проблеми и рак в бъдеще.

Как да се справите със забавения метаболизъм след 30?

Яжте по-малко захари и повече полезни протеини и мазнини

В този период от живота си е важно да се концентрирате върху здравословните хранителни навици. Балансираната диета и въздържанието от захарните храни и напитки е ключът към здравето ви в бъдеще.

Коментирай