Здраве и красота

10 храни за силен имунитет

Богати на антиоксиданти

01.09.2020г. / 09 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем че, за да бъдем в добро здраве, трябва да се храним здравословно. Това означава да добавим към всекидневното си меню, ценни храни, които подсилват имунитета ни. Вижте 10, които ще ви помогнат да се чувствате и бъдете здрави и енергични.

Бъз – богат на антиоксиданти и витамини. Не само засилва имунната система, но и намалява възпалението, подобрява здравето на сърцето.

Гъби шийтаке – те са особено богати на жизненоважни хранителни вещества и витамини, сред които витамини В, С, D, цинк, желязо, фосфор. Консумацията им ще ви осигури и незаменими аминокиселини. Повече за тези вкусни и полезни гъби вижте тук. 

Акай бери – са малки плодове с високо съдържание на антоцианини, които са мощни антиоксиданти, борещи се с оксидативния стрес и повишаващи имунитета. 

Хранителни навици според зодията и асцендента

Сладки картофи – подходящи и за диета, сладките картофи са вкусни и чудесна храна за подсилване на имунната система. Те съдържат фибри, витамин А и бета каротин, които също са важни за здравето н сърцето, зъбите, кожата и очите. 

Червени чушки – изключително богати на важния за имунитета витамин С, но са и невероятен източник на бета каротин.

Броколи – подсилете имунната си система с вкусните зеленчуци, които ще ви осигурят  витамини А, С и Е, антиоксиданти и много фибри. Освен това имат и малко калории. 

8 неща, които се случват с вас, ако ядете мед всеки ден

Чесън – една от най-полезните подправки. Чесънът ни прави по-здрави, благодарение на съединението алицин. Редовната му консумация намалява възпалението в тялото, облекчава вирусните инфекции, помага при високо кръвно налягане и кръвна захар, полезен е за сърцето и храносмилането.

Джинджифил – суперподправка, която ще ви помогне да бъдете по-здрави. Препоръчва се особено по време на настинки, грип, облекчава гаденето, мускулните болки. Вижте още няколко добри причини, да го направите част от менюто си. 

Спанак – свързвам зеленчука с високо съдържание на желязо. Освен че намалява риска от анемия, консумацията на спанак повишава имунитета, благодарение на това, че съдържа витамин С, антиоксиданти, бета каротин и други хранителни елементи. Спанакът има и малко калории, което го прави подходящ за отслабване.

Бадеми – хапвайте от тях по-често, печени, сурови, за предпочитане без сол и овкусители. Бадемите са едни от най-подходящите за диета ядки. Това, което ги прави специални е, че  съдържат витамин Е, който е мастноразтворим витамин и подобряващ имунитета.

Коментирай
Здраве и красота