Здраве и красота

Домашен натурален дезодорант с полезни масла

С кокосово масло и масло от ший

03.09.2020г. / 04 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изпотяването е неприятен миризлив ефект на нашите тела. От векове се опитваме да прикрием лошия мирис, отделян с потта. Дезодорантите са част от ежедневието ни. Не можем без тях, но както знаем те са вредни за кожата, за хормоналния баланс, могат да причинят редица здравословни проблеми и кожни раздразнения, дори рак. 

За да си спестите вредните ефекти от дезодорантите и за да се погрижите за кожата си с помощта на природата, направете си домашен дезодорант с натурални съставки. Рецептата, която ще ви предложим, съдържа само природни естествени масла, които подхранват кожата, неутрализират лошата миризма и намаляват изпотяването без химически вещества. 

3 начина да спрете обилното изпотяване

Съставки:

  • 2 и ½ супени лъжици кокосово масло;
  • 2 и ½ супени лъжици масло от ший;
  • ¼ чаша брашно (прах) от арарут;
  • 1 и ½ супени лъжици сода за хляб;
  • 6 капки масло от лавандула; 
  • 6 капки масло от грейпфрут; 
  • 1 капка масло от чаено дърво. 


Смесете кокосово масло и маслото от ший в буркан. Поставете ги в тенджера на водна баня. Загрейте водата на слаб огън. След като заври, започнете да разбърквате леко, докато двете масла се разтопят и смесят добре. 

След като водата се загрее много добре и маслата са разтопени, добавете праха от арарут, содата и етеричните масла. Разбъркайте много добре, докато се разтворят. 

Свалете сместа от котлона и оставете да изстине на стайна температура. Можете да съхранявате в хладилник след това. Винаги затваряйте добре буркана след употреба. 

Нанасяйте върху влажни подмишници. Така нанасянето на домашния продукт става най-лесно, тъй като маслото от ший и кокосовото масло се втвърдяват в хладилник. Достатъчно е да нанесете съвсем малко количество върху подмишниците, за да ухаете прекрасно и да намалите изпотяването през целия ден. 

Коментирай