Знаете ли какво е общото между канелата, ментата, розмарина и зеления чай? Всички те придават аромат на ястията, напитките ни, но могат да помогнат на тялото ни да ухае по-свежо и приятно. Както има храни и напитки, като чесън, лук, червено месо и други, от които потта ни мирише по-неприятно и предизвикват повече потене, така има и такива, които могат да помогнат за намаляването на неприятния мирис. Вижте някои от тях.

Кокосово масло

Кокосовото масло е един от най-ефективните продукти, който може да даде на тялото ви приятен аромат. Уханното масло има антимикробни свойства, които ограничават растежа на бактериите, докато лауриновата киселина, която се съдържа в него, елиминира острата миризма. Разбира се, отделянето на пот няма да намалее. Може да нанасяте кокосово масло в областта на подмишниците след душ и преди нанасянето на дезодоранта. Добавяйте кокосово масло и към вашите рецепти.

Употреби на кокосовото масло в грижата за красотата

Цитрусови плодове

Ако страдате от лош дъх или неприятна миризма на краката, лимоновият сок може да ви помогне да ухаете по-приятно. За да елиминирате лошия дъх, сутрин преди закуска започвайте деня си с чаша вода с малко лимонов сок. Ако след хранене имате нужда да освежите дъха си, изплакнете устата си отново с вода с лимонов сок. За да се справите с неприятната миризма на краката, преди да вземете душ натъркайте стъпалата си с лимонов сок. Когато изсъхне, ги измийте както обикновено.

Причини за лош мирис на потта

Семена от сминдух

Семената на сминдуха действат като антиоксидант и спомагат за елиминиране на токсините от тялото, но също така предотвратяват инфекциите, които ги причиняват. Може да си сварите семена от сминдух и да ги пиете като отвара или да ги добавите към друг ваш любим чай.

Нийм

Нийм е една от най-използваните билки в аюрведа. Листата на растението имат противогъбично, антибактериално и антисептично действие. Благодарение на тези си качества, нийм може да помогне за отстраняване на бактериите и токсините, които причиняват неприятни миризми, както и намаляват изпотяването. Вземете си нийм на прах и добавете към малко количество от него вода, колкото да се получи каша. Нанесете я в областта на подмишниците, оставете да действа няколко минути и вземете душ, както обикновено.

Още по темата

Магданоз

Магданозът е популярна билка, която спомага за елиминирането на излишните течности от организма, помага при акне, но също така може да помогне на тялото да се справи с неприятните телесни течности. Свежият му аромат, придава дезодориращ ефект, но също така спомага и за премахването на бактериите, които причиняват лош мирис. Не забравяйте да го добавяте към ястията си. Може да сварите магданоз и да го пиете като чай или с отварата да изплаквате мишниците и краката си.

Градински чай

Той съдържа флавоноиди като апигенин, диосметин, лутеолин, както и витамини. Градинският чай действа отхрачващо, диуретично, противовъзпалително, стягащо и антибактериално. Също така спомага и за контрола в изпотяването. Може да си приготвяте градински чай като напитка, да го добавяте към рецепти или с получената отвара да изплаквате проблемните зони.