Здраве и красота

Грешки в големината на порциите, от които напълнявате

Здравословните храни също имат своите калории, с които може да се прекали неусетно

13.09.2020г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако мислите, че се справяте добре с диетата си, може и да грешите. Несъзнателно понякога наблягаме на здравословните храни в големи количества, като мислим, че това е добра стратегия. Качеството на хранителните вещества, които приемаме, е важно, но също толкова важно си остава и количеството.

4 начина да контролирате размера на порциите

Ето защо, ако се храните с полезни продукти, но порциите ви са прекалено големи, това може да е отговорът на въпроса защо не успявате да постигнете и задържите мечтаното тегло.

Кои са най-честите грешки в големината на порциите, които може би допускате?

Зърнена закуска

Зърнената закуска е един от най-предпочитаните заместители на тестените закуски. Здравословният избор, който сте направили обаче не трябва да надхвърля определен грамаж, а именно около ¾ чаша от сухата съставка, разтворена във вода, прясно или кисело мляко. Освен това задължително трябва да четете етикетите на тези храни и да се информирате какви количества захари, протеини и мазнини съдържат. Понякога има скрити съставки, които могат да се намесят в диетата ви и да ѝ попречат.

Пилешки гърди

Пилешките гърди без кожа са един наистина здравословен избор за вашата диета. С тяхното количество обаче също трябва да се внимава, защото все пак носят своите калории. Препоръчително е порцията ви от печени пилешки гърди да не надхвърля 120 грама или с големина колкото тесте карти.

Японската диета – тайната на дълголетието

Бургер

Домашно приготвените бургери със здравословни съставки не са забранени в някои диети. Стига в бургера да се съдържат чисто месо, зеленчуци, млечни продукти без сосове с добавени захари, бургерът е добър избор за обяд, например. Големината му обаче трябва да е много прецизно премерена, защото с всичките му компоненти той носи доста калории на тялото. Един бургер не трябва да надхвърля приблизително 220 грама.

Хляб

Ако за закуска или обяд си позволявате сандвич с пълнозърнест хляб и здравословни зеленчуци, това е чудесно. Но за да сте сигурни, че не надвишавате препоръчителния калориен прием за вас, е добре да пресметнете колко калории ви носи една филия от вашия любим пълнозърнест хляб. Така ще се информирате дали не надвишавате допустимото, ако похапвате по няколко филийки от иначе полезния хляб.

10 причини азиатците да са слаби и стройни

Плодове

Плодовете са здравословен избор. Те обаче са носители на естествени плодови захари и с тяхното количество трябва да се внимава. Гроздето е един такъв пример за полезен, но калоричен захарен плод. Ако изядете купичка грозде и мислите, че това е диетично, защото не сте консумирали нищо друго, лъжете се. Добре е да не ядете повече от една малка чаша грозде, равняваща се приблизително на 10 зърна.

Коментирай