Здраве и красота

10 причини да хапвате киви всеки ден

Кожата става по-красива

30.09.2020г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кивито е чудесен плод, който можем да консумираме през цялата година. Обичаме да го добавяме към плодови салати, здравословни десерти, смути рецепти. Според някои изследвания, редовната му консумация спомага за регулиране на високия холестерол.

Вижте още 10 добри причини да хапвате киви всеки ден.

1. Помага за отслабване. Кивито има малко калории, но много фибри, които ни правят сити. Освен това има нисък гликемичен индекс, не предизвиква пикове в кръвната захар, което го прави подходящ плод за отслабване.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

2. Увеличава усвояването на калий. Калият е един от най-важните минерали за здравето на сърцето, помага на нервната система да е здрава. Кивито е по-богато на калий от бананите. Ако задържате излишни течности, намалете консумацията на въглехидрати, сол и хапвайте повече киви. Калият е важен за баланса на натрий в тялото.

3. Грижи се за здравето на очите. Проучване на американски учени, показва, че кивито съдържа лутеин и зеаксантин, а редовната му консумация може да намали риска от макулна дегенерация.

6 причини да ядем мед всеки ден

4. Хапвайте го при запек. Ако страдате от запек, фибрите в кивито ще подпомогнат перисталтиката на червата. Вкусният плод съдържа ензим, наречен актинидин, който благоприятства храносмилането.

5. Кожата става по-красива. Състоянието на нашата кожа зависи много и от храната, която консумираме. Кивито е богато на витамини С и Е, които са от съществено значение за подпомагането на регенерирането на нови кожни клетки.

6. Подходящ за диабетици. Разбира се, въпреки че има нисък гликемичен индекс, кивито трябва да се консумира умерено.

Плодове, които помагат при целулит

7. Намалява риска от кръвни съсиреци. Според учени от Осло, консумацията на 3 броя киви на ден, намалява с до 18% риска от образуване на кръвни съсиреци, които увеличават риска от инсулт и инфаркт.

Свързани статии

8. Чудесен източник на витамин С за силен имунитет. Може да ви се стори странно, но кивито ще ви достави в пъти повече от важния антиоксидант в сравнение с цитрусовите плодове. Витамин С подпомага кръвообращението, важен е за синтеза на колаген, здравето на костите, зъбите.

9. Още една причина да хапвате по-често киви е, че в плода има висока концентрация на флавоноиди и каротеноиди, имащи мощна антиоксидантна функция. По този начин противодейства на свободните радикали и може също да помогне за защитата на ДНК.

10. Богато е на фолиева киселина, която е важна за здравето не само при бременност. Фолиевата киселина спомага за синтеза на червени кръвни клетки, което пък ще намали риска от анемия.

Коментирай