Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Лишавате организма си от важни вещества и го подлагате на здравословен риск

17.09.2020г. / 04 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако плодовете и зеленчуците не са любимите ви продукти и често ги избягвате в храненето си, правите грешка. Съвременният пазар за хранителни стоки предлага изобилие от преработени храни, които изкушават. Повечето хора включват обработени храни в менюто си, а някои ги превръщат в основен акцент в храненето. Тази грешка повишава риска от редица заболявания и рискове за здравето. Пренебрегването на плодовете и зеленчуците може да навреди сериозно на здравето и да доведе до нежелани проблеми.

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Какво се случва в тялото, ако не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци?

Теглото ви може да се повиши

Недостатъчната консумация на зеленчуци и плодове лишава организма от необходимите фибри, полезни въглехидрати, вода, витамини и минерали. Не трябва да забравяте още, че плодовете и зеленчуците са по-бедни на калории от останалите храни. Ако ги превърнете в основен акцент в диетата си, успехът в отслабването ще е по-труден и бавен, понякога дори невъзможен.

Червата ви може да страдат

Здравето на червата зависи от плодовете и зеленчуците. Фибрите в тях подхранват флората и правят работата на червата нормална и пълноценна. От състоянието на чревната флора зависи и имунната система на организма, както и извеждането на токсините от тялото, усвояването на хранителните вещества.

Плодове и зеленчуци, които пречат на диетата

Риск от диабет тип 2

Нездравословното хранене повишава значително риска от диабет тип 2. В допълнение обездвижването и заседналият начин на живот създават условия за натрупване на мастна тъкан и влошено усвояване на инсулина в кръвта. Това прави нивата на кръвна захар потенциално по-високи, което от своя страна повишава риска от отключване на диабет. Всичко това може да не се случи, ако се храните с достатъчно плодове и зеленчуци, и се движите повече всеки ден.

Здравето на сърцето може да се влоши

Сърдечните заболявания са една от най-големите причини за преждевременна смърт в цял свят. Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите поводи за инфаркт и инсулт. Те също са свързани с начина на живот и храненето. Диета, богата на наситени мазнини и протеини, и бедна на полезни въглехидрати и фибри създава условия за натрупване на лош холестерол. Освен това при такъв погрешен начин на хранене, пренебрегващ плодовете и зеленчуците, се натрупват прекомерни количества натрий в кръвта, който е един от факторите за повишаване на кръвното налягане и задръжка на течности.

Как изглеждат 100 калории в плодове, ядките и зеленчуците

Кожата страда

Витамините, минералите, фибрите и антиоксидантите са съществени за състоянието на кожата. Когато не се храните с достатъчно плодове и зеленчуци, това се отразява на кожата и я прави суха, податлива на бръчки, възпаления, загуба на сияйност.

Коментирай