Здраве и красота

4 причини да качвате килограми, когато се опитвате да отслабнете

Често се награждавате

04.11.2020г. / 10 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Елиминирането на излишните килограми е една от най-големите борби, които водим със с волята си. Понякога се случва да следваме диета, да спортуваме, но не само, че не отслабваме, а напълняваме. Вижте 4 възможни причини за това.

Неправилна диета и тренировъчен план

Има диетични режими на хранене, които ограничават консумацията на цели групи храни, което ги прави неустойчиви в дългосрочен план, не на последно място може да се окажат и нездравословни за вашия организъм. Може би сте забелязали, че веднага щом ограничите нещо, тялото ви започва да жадува за тази храна. В комбинация с неправилна спортна програма като много малко упражнения или тренировки всеки ден, не постигате желаните резултати, а дори повишавате телесното си тегло.

Въпреки че първоначално може да отслабнете, тези екстремни програми за хранене и спорт, изискващи драстични промени, може да ги следвате само за кратък период от време. Също така не се научавате как да създавате нови, здравословни навици, които да следвате.

20 неща, които се подобряват, когато отслабваме

Енергийна „пропаст“

Когато започваме да сваляме излишни килограми, в зависимост от хранителния ни план и спортна рутина, тялото ни може да не различи умишленото отслабване от глада. Тогава то преминава в защитен режим, забавяйки метаболизма и трупайки запаси от мазнини, за да оцелее. В тези моменти е възможно и да се чувствате по-гладни. Също така не забравяйте, че когато отслабнете, вашето тяло се нуждае от по-малко калории, но то ще се опита да ви „излъже“ да продължите да приемате повече калории.

Диетата Пеган топи килограми и ни прави по-здрави

Според западно проучване, на всеки два килограма, които загубите от телесното си тегло, тялото ви ще се опита да ви накара да ядете 100 калории повече от обикновено. Една честа грешка, която допускат желаещите да отслабнат е и че не допускат калориен дефицит. Това означава да изразходвате повече калории, отколкото сте приели за деня, а не обратното, защото тогава не само не се отслабва, но е възможно килограмите ви и да се покачат.

Заседнал начин на живот

Още една причина да си върнете изгубените излишни килограми е, че сте намалили физическата активност. Докато сте отслабвали сте били мотивирани да спортувате 4-5 пъти седмично, а сега след като сте постигнали някакъв резултат сте намалили (спрели) честотата и интензивността на тренировките.

Свързани статии

Тялото ни не е създадено да не прави нищо. Всеки се нуждае от различно количество упражнения, в зависимост от различни фактори, като тегло, пол, възраст, здравословно състояние, но дори и ходенето на пътека във фитнеса 40 минути или сред природата е по-добре от нищо.

Как омега-3 мастните киселини помагат в отслабването

Често се награждавате

Когато тренираме усилено и спазваме стриктно своя хранителен план, можем да си позволим от време на време да хапнем торта, сладолед, парче пица. Но това награждаване не бива да се случва всяка седмица или няколко пъти седмично, защото проваля усилията ни и в даден момент може да се окаже, че не само не отслабваме, но и покачваме теглото си.

Коментирай