Здраве и красота

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Как да направите пиенето на кафе полезно

12.10.2020г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За много хора сутринта започва с чаша кафе. Ставаме и посягаме директно към кафето, защото то е единственият ни начин да се събудим. Често и не закусваме, защото нямаме време, а и ни е трябвала ободряващата напитка, за да стартираме деня си.

Оказва се, че това е един от най-вредните навици в пиенето на кафе, които мнозина имат. Консумацията на кофеин веднага след събуждането и то на гладно е голяма грешка. Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition показва, че е по-добре да хапнете нещо, колкото и малко да е то, преди да изпиете кафето си сутрин. Това оказва огромно положително влияние върху цялостното здраве.

Изследването е на Центъра по хранене, упражнения и метаболизъм към Университета в Бат, Великобритания. То разглежда ефектите, които чаша черно кафе оказва върху 29 здрави мъже и жени, пише bestlifeonline.com. Хората били помолени да се подложат на три различни състояния в произволен ред: едно с нормален нощен сън, последван от сладка напитка на сутринта; едно, при което по време на нощния сън хората били събуждани за 5 минути на всеки час, след което на сутринта изпивали същата сладка напитка сутрин вместо закуска; и едно, в което сънят също бил прекъсван, но на сутринта изпивали чаша кафе половин час преди да получат сладката напитка.

6 признака, че пиете прекалено много кафе

След взимане на кръвни проби от участниците, изследователите открили, че онези, които са пили кафе преди сладката напитка, имали с до 50% по-голям скок в нивата на кръвната захар, сравнен с всички останали.

Учените смятат, че въпреки много други изследвания, сочещи ползите от сутрешното кафе, пиенето на чаша кафе на гладно сутрин веднага след събуждане преди хапването на каквато и да е закуска, провокира тялото ви да повишава нивата на инсулин и кръвна захар. Това е един доста опасен механизъм, който не само предразполага към трупане на мазнини, но и създава условия за отключване на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Казано по-просто, усвояването на кръвната захар се нарушава, когато първото нещо, което приемаме сутрин е кофеин, особено ако имаме неспокоен сън през нощта. Това може да се промени само с един прост навик – да хапвате нещо малко преди да пиете кафе.

6 навика, свързани с кафето, които ни правят по-здрави

Освен това пиенето на кафе на гладно оказва вредно влияние и върху енергичността ви. Противно на схващането, този навик намалява енергията, вместо да я повишава, защото кофеинът на гладно стимулира повишаване нивата на кортизол в кръвта – хормон на стреса.

Коментирай