Здраве и красота

Храни, които облекчават синузита

Хапвайте риба

20.10.2020г. / 07 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За синузита няма сезон. Той може да бъде причинен от настинки, алергии, полипи в носа, зъбни инфекции и други. Синузитът нарушава нормалния ритъм на живот и често е съпътстван от усещане за тежест в областта на синусите, затруднено дишане, хрема, главоболие. Както при повечето неразположения, така и при синузита има храни, които могат да ни помогнат да се възстановим по-бързо, като чесън, храни богати на омега-3 мастни киселини, като риба, ядки, морски дарове, авокадо и други. Ето кои още да добавите към вашето хранене.

Тиквени семки

Тиквените семки са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за облекчаване на възпалението. Полезните семки са богати и на магнезий, който намалява възпалението, като помага за отпускане на кръвоносните съдове. И двете хранителни вещества имат благоприятен ефект върху намаляване подуването на синусите, причинено от алергии, настинки. Редовната консумация на семките действа противовъзпалително, а по време на настинка ще ви бъде по-лесно да издухвате хремата и да намалите усещането за тежест в синусите.

10 храни за силен имунитет

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти

Оксидативният стрес може да допринесе за развитието на хроничен синузит. Антиоксидантите предпазват лигавиците от уврежданията, които нанасят свободните радикали. Добавете към менюто си киви, спанак, тиква, сладки картофи, сини боровинки и други свежи плодове и зеленчуци, които съдържат полезни антиоксиданти, минерали и витамини.

За какво подсказват различните видове хрема?

Хапвайте пресен ананас

Вкусният ананас е богат на витамин С и бромелаин. Бромелаинът е ензим, известен със способността си да подпомага разграждането на излишната синусова слуз и намалява синтеза ѝ, причинен от алергии. За да дишате по-леко хапвайте пресен ананас, не от консерва.

5 ползи от консумацията на вода с мед

Добавете към менюто си грейпфрут

Консумацията на цитрусовия плод помага за топенето на излишните килограми, контрола на холестерола. Грейпфрутът съдържа салицилова киселина, която облекчава възпалението в синусите, особено когато е причинено от алергии. Салициловата киселина има противовъзпалителни свойства.

Свързани статии

Добавете пресен лук към менюто си

Лукът има високо съдържание на кверцетин – флавоноид, който помага за подобряване на дихателната функция, като намалява възпалението и действа като естествен антихистамин в борба с алергичните реакции. Когато синусите ви са запушени при алергия или настинка, добавете към салатите си лук.

Не забравяйте за джинджифила

Коренът от джинджифил има противовъзпалителните свойства и може да ви помогне да облекчите дишането, да засили имунитета ви, да намали гаденето и мускулните болки по време на настинка и грип. Може да го добавяте към фрешове, да си приготвяте чай с него, да овкусявате супи, ястия. Ако не разполагате с пресен корен от подправката, ползвайте сушен вариант.

Коментирай