Здраве и красота

Какво да направите, за да спрете да ядете през нощта

Една съществена промяна, която помага

25.10.2020г. / 11 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето късно вечер или през нощта обикновено е продиктувано от стрес. Емоционалното хранене най-често ви кара да посягате към нездравословни храни. Тялото ви кара да правите това, за да се опита да облекчи стреса, който се е натрупал в него. Вие ядете не защото сте истински гладни, а защото сте под стрес. 

Две проучвания от 2017 година, публикувани в Journal of Applied Psychology, цитирани от healthdigest.com, разглеждат стреса на служителите, свързан с работата, негативното настроение, нездравословното хранене и качеството на съня чрез ежедневно водене на дневници от участниците в проучването. 

Първото изследване включва 125 участници от пет различни IT компании, а второто 110 участници от телекомуникационна компания. 

И двете проучвания показват, че когато служителите изпитват силен стрес, свързан с работните им ангажименти, особено сутрин след събуждане, те са склонни да изявяват симптомите на стрес късно вечерта и през нощта. 

Когато участниците са спали по-малко и с по-неспокоен сън предишната нощ, те са по-склонни да стават от леглото и да се разхождат до хладилника, похапвайки нездравословни храни посред нощ. 

5 причини диетата и упражненията ви да не дават резултат

Изследванията разкриват, че един добър и непробуден нощен сън може да помогне да се справите не само с работния стрес, но и с поривите за хранене през нощта. 

Ако успеете да изградите добри нощни навици, с които да спите възможно най-добре, това ще ви помогне да спрете да ядете през нощта. 

Свързани статии

Клиника Майо препоръчва на хората с проблеми в съня и с високи нива на стрес в ежедневието да положат усилия да заспиват и да се събуждат по едно и също време. Не е препоръчително да си лягате гладни. Важно е да похапвате лека и необилна вечеря, както и да наблегнете на здравословната закуска за повече енергия и за подобряване на способността на организма да овладява стреса. 

10 комбинации от храни за вашето здравословно меню

Важно е да се избягва алкохолът, особено вечер. Същото важи и за кофеина. Електронните устройства и телефоните вечер също са лош приятел на съня. Те повишават нивата на стрес и пречат на заспиването и метаболитните процеси, извършвани през нощта от тялото. 

Редовните упражнения са друг ключов фактор за подобряване на съня и намаляване на стреса. Когато се изгради здравословен навик за физическа активност, сънят също се подобрява, а желанието за хранене през нощта изчезва. 

Коментирай