Здраве и красота

Колко често да миете лицето си?

За здрава и красива кожа

27.10.2020г. / 13 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Измиването на лицето е неизменна и много съществена част от рутината за красива и здрава кожа. Няма обаче единен стандарт, който да важи за всички типове кожа и за всички особености и кожни проблеми, според който да измивате лицето си. 

Основни стъпки за правилно измиване на лицето

Сайтът Bestlifeonline.com събира мненията на различни специалисти дерматолози, които съветват по колко пъти на ден е добре да измивате лицето си и в кои случаи. 

Измиване веднъж на ден

Измиването на лицето само веднъж вечер позволява да премахнете нечистотиите натрупали се през деня, без да отстранявате прекалено агресивно естествените масла на кожата, от които тя има нужда. 

Ако имате нормална и несклонна към акне кожа, измиването веднъж дневно е напълно достатъчно, смята доктор Тод Майнърс, дерматолог от Маями. Повечето жени премахват грима и козметичните продукти от лицето си преди да си легнат, като така не се нуждаят от по-задълбочено почистване сутрин. Ако кожата има специфични проблеми е добре да се включи и подходяща рутина за почистване сутрин. 

Основни грешки при измиването на лицето

Измиване два пъти на ден

Измиването на лицето два пъти на ден се счита за златен стандарт за повечето хора. То ви позволява да започнете деня си с чиста кожа и да се отървете от грима и мръсотията в края му. Дерматологът от Маями доктор Лорета Чиралдо съветва да миете лицето си два пъти на ден, за да премахнете замърсителите и дразнителите, на които кожата ви е изложена както през деня, така и през нощта. 

Свързани статии

Измиване три пъти на ден

Дерматологът от Ню Йорк Хадли Кинг споделя пред Insider, че е добре да миете лицето си в случаите, в които това се налага, например след тренировка. Добре е кожата на лицето да се почиства веднага след обилно изпотяване, защото в противен случай се наслагват мръсотии, себум и мъртви клетки заедно с потта, които запушват порите и създават условия за възпаления. 

Как правилно да миете лицето си за здрава и сияйна кожа?

Без измиване

Някои хора предпочитат да не мият лицето си с измиващи продукти, а само с вода, защото смятат, че по този начин запазват естествените масла на кожата си и я хидратират по натурален начин. Според доктор Кинг, ако имате мазна или склонна към акне кожа обаче, нередовното измиване на лицето може да влоши състоянието на порите и да създаде повече проблеми.

Коментирай