Здраве и красота

5 доказани начина да облекчите болките в ставите

Как да намалите дискомфорта и сковаността

08.11.2020г. / 04 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Милиони хора по света страдат от възпаления и болки в ставите по различни причини. Дискомфортът в ставите е често срещан проблем, за който има някои доказано ефективни решения, които могат да помогнат да се облекчат болките и сковаността. Ето някои от тях.

Движение

Ако имате някакъв дискомфорт в ставите вероятно ви се струва, че почивката и покоят ще ви помогнат да облекчите болката. Това е погрешна стратегия. Колкото повече се обездвижвате, толкова повече дискомфортът в ставите ще се задълбочава. Ходенето пеша и умерените упражнения допринасят за изграждане на ставната капсула и синовиалната течност в нея. Тя работи като смазка и помага на ставата да се движи по-добре и по-безболезнено, а това допринася за превенцията на преждевременното износване. 

7 храни за здрави стави

Отслабнете

Всеки излишен килограм оказва влияние и тежест върху ставите. Ако имате повече килограми за сваляне, вероятността да ви болят ставите и да изпитвате дискомфорт при натоварване е голяма. С всеки свален килограм вие отнемате от тежестта върху ставите и облекчавате тяхното движение. 

6 начина да намалите риска от болка в коляното

Променете диетата си

Балансираната диета, богата на хранителни вещества, минерали и витамини, е много важна за комфорта на ставите. Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и калций са полезни и важни за здравето на ставите, а и не само. Те спомагат за намаляване увреждането на ставния хрущял и сухожилията. 

Защо желатинът е полезен за ставите?

За здрави стави без възпаления се препоръчва консумацията на зехтин, мазни риби, бобови растения, млечни продукти и храни с високо съдържание на омега-3. 

Свързани статии

Използвайте термална терапия

От векове топлите и студените компреси са доказан метод за облекчаване на ставни болки и дискомфорт. Термотерапията помага за намаляване на сковаността, болките в ставите и стимулира регенерирането на тъканите, намалявайки възпалението. Най-добрият начин за намаляване на болките и сковаността е студеният компрес. Той потиска възпалението и стимулира кръвообращението в ставата. Консултирайте се с лекар, който да ви посъветва в кои случаи е подходящо да поставяте топъл компрес, защото топлината може да повиши възпалението. 

Храни, които подобряват здравето на ставите (галерия)

Опитайте с хранителни добавки

Консултирайте се с вашия лекар дали е необходимо да включите в дневния си режим и хранителни добавки за стави. С доказан ефект са добавките, съдържащи глюкозамин и хондроитин. Те помагат за нормалното смазване на ставите и допринасят за изграждането на ставния хрущял.

Коментирай