Здраве и красота

Кога е най-правилно да измервате теглото си на кантара?

Най-подходящото време да се претегляте

21.11.2020г. / 04 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искате да отслабнете или да поддържате здравословно тегло, редовното му измерване на кантара е важен ориентир за прогреса. Много хора обаче допускат грешки, когато се мерят. Правят го в различно време и облечени с различни дрехи. За да сте наясно какво е реалното ви тегло и какъв прогрес сте постигнали, има няколко неща, за които да внимавате.

Претеглянето на кантара трябва да се случва по едно и също време и трябва да носите едни и също дрехи. Използвайте само един кантар, а не се теглете на няколко различни, защото всяко устройство има индивидуални отклонения и може да ви подведе.

6 причини да качвате тегло без това да означава напълняване

Също така е важно да се вземат предвид и някои условия, заради които теглото ви може да варира през деня, седмицата или месеца. Това са хормонален статус, прием на сол, нередовно хранене, стрес, честота на изхождания. Всички тези фактори влияят върху теглото ви.

Диетологът Челси Лудвичак споделя пред Cleveland Clinic, че измерването на теглото е като да имате седмичен бюджет. Ако прекрачите бюджета си за една седмица ще искате да знаете, за да можете да поправите грешката си. Ако не осъзнавате, че прекрачвате бюджета си, ще изгубите много пари. Същото е и с измерването на теглото.

Претеглянето сутрин на гладно дава най-ниски резултати

Повечето експерти препоръчват измерването на теглото да става сутрин след изпразване на пикочния мехур и дебелото черво, както и преди закуска. Ако тренирате сутрин, измерването също трябва да става преди тренировка. Ако се претегляте вечер, вероятността кантарът да ви дава повече тегло естествено е по-голяма, след като сте се хранили поне 3 пъти.

Кои хормони влияят на теглото и как да ги балансираме?

Свързани статии

Важно е да се уверите, че кантарът ви е на твърда и равна повърхност. Важно е да стоите стабилно на него, не трябва да се клатите, както и той. Стъпвайте равномерно с двата крака на равни разстояния или на указаните места, за да получите по-точни резултати.

Лорън Харис-Пинкус, също диетолог, смята, че е достатъчно да се претегляте веднъж седмично. Тя препоръчва денят да бъде сряда, защото ако се измервате в понеделник, рискът да тежите повече след уикенда е по-голям. Възможно е това да ви даде заблуждаващи резултати. Сряда е междинен ден от седмицата, който е подходящ, според специалиста, защото дава представа за средната стойност на теглото ви.

Как да се отървете от „водното“ наднормено тегло?

Ако се претегляте ежедневно, рискувате да се вманиачите и да изгубите мотивацията си, защото стъпването на кантара всеки ден невинаги отчита резултатите, към които се стремите. Понякога дори е възможно да се появи покачване. Затова изберете ден от седмицата, в който да се претегляте. През останалото време се фокусирайте върху здравословната диета и редовните тренировки.

Коментирай
Свободно време