Здраве и красота

Здравословни храни, които дават повече енергия

Полезни храни, които засищат без да крият риск от трупане на мазнини

06.03.2021г. / 08 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите и захарите са най-бързия източник на енергия. Тази енергия обаче спада рязко, а в резултат трупате излишни килограми. За да се преборите с липсата на енергия следобед или ако сте активен човек, правещ редовно упражнения, ще са ви нужни здравословни храни, които да дават енергия без да крият риск от напълняване.

3 основни грешки, които правите с въглехидратите

Един от ключовите фактори за добър енергиен баланс в тялото и превенция на покачването на теглото е стабилността на кръвната захар. Колкото по-добре управлявате нейните нива, толкова повече енергия ще имате и няма да се нуждаете от бързи въглехидрати, за да се „събудите“. Ако нивата на кръвната захар се поддържат в стабилни норми това означава, че няма да има и резки повишения в нивата на инсулин.

Ето някои от най-здравословните храни, даващи повече енергия.

Яйца

Яйцата имат лоша репутация на нездравословна храна заради високото съдържание на холестерол. Това обаче не е съвсем така. Скорошни изследвания сочат, че яйцата не могат да се разглеждат само като нездравословна храна, защото холестеролът в жълтъка им не повишава стойностите на общия и лошия холестерол в кръвта до такава степен, че да бъдат причислени в графата вредни храни. Освен това в тях се съдържат много полезни витамини, минерали и аминокиселини, от които тялото има нужда. Витамините от група В в яйцата дават много енергия и са от голямо значение за производството на червени кръвни клетки.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Кисело мляко

Киселото мляко е много богато на протеини. Консумацията му дава енергия и ситост задълго без да повишава кръвната захар и инсулина. Това го прави чудесна междинна закуска или част от основните хранения.

Бобови

Бобовите растения са прекрасен източник на енергия. Богати са на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно и дават много енергия. В тях се съдържат още желязо, магнезий, калций, калий и витамини от група В. В тези храни има здравословен баланс между протеини и въглехидрати, което позволява запазване на стабилни нива на кръвната захар.

Зърнени и пълнозърнести храни

Те са отличен източник на витамини от група В, които са невероятен енергиен източник. Освен това са изпълнени с голямо количество фибри и сложни въглехидрати, които дават допълнителна енергия. Въпреки че въглехидратите могат да повишат кръвната захар, протеините, фибрите и полезните мазнини в зърнените храни балансират тяхното усвояване.

Как комбинацията от протеини и фибри ускорява отслабването?

Бадеми

Бадемите са енергийна храна. Те съдържат здравословни въглехидрати, протеини и мазнини. Мазнините в тях са полезни за сърцето, тъй като са мононенаситени. Балансът между тях и останалите хранителни вещества допринася за стабилизиране на кръвната захар и дава много енергия.

Риба

Рибата има множество ползи за здравето. Тя е страхотен източник на енергия, полезни омега-3 мастни киселини и протеини. Полезна е за сърдечносъдовата система и мозъка, допринася за правилната обработка на глюкозата и дава много енергия за дълго време.

Топ 5 източника на растителни протеини

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 3 години )
Прекрасна статия. Но нездравословното хранене продължава с пълна сила.Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар