Здраве и красота

Как комбинацията от протеини и фибри ускорява отслабването?

Ускорява метаболизма, стимулира нормализирането на теглото и помага в превенцията на диабет

11.06.2020г. / 05 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Следването на структурирана диета, комбинираща протеини и фибри като основен елемент, дава изключително добри резултати в здравословното отслабване. Протеините и фибрите могат да ви накарат да изпитвате по-малко глад, да имате повече енергия и да изгаряте по-бързо калориите и мазнините. По този начин не се налага да гладувате и да се измъчвате до постигане на заветната фигура. Разбирането на функцията на протеините и фибрите в комбинация може да ви помогне да постигнете желаното регулиране на теглото.

Топ 5 източника на растителни протеини

Протеин

Протеините се набавят чрез месото, рибата, месните продукти, яйцата, млечните продукти, морските дарове, бобовите култури, зърнените култури. Протеините насърчават ситостта задълго, за разлика от въглехидратите. Протеините като основен компонент в диетата повишават термогенезата, тоест производството на топлина в тялото, като по този начин метаболизмът се ускорява.

10 причини да ядете повече протеини

Добавянето на повече протеин към диетата гарантира, че ще губите тегло, най-вече от мазнини, а не от мускулна маса, защото консумацията на протеини ще изгражда изгубените мускули.

Фибри

Въпреки че фибрите не се усвояват, те изиграват изключително съществена роля в насърчаването на храносмилането, подобряване и ускоряване движенията на червата и подхранването на микрофлората в тях. Един от важните ефекти от консумацията на фибри е и ситостта, която продължава за по-дълго. Те не добавят особено голямо количество калории към диетата, даже може да се каже, че представляват незначителна част от калорийния прием.

5 здравословни ползи от консумацията на фибри

За да неутрализирате един от страничните ефекти от консумацията на фибри – образуването на газове, консумирайте храни богати на фибри с голямо количество вода. Това ще помогне за обработването им от храносмилателния тракт.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс

Нисковъглехидратни храни, подходящи за отслабване (галерия)

Комбинирането на протеини и фибри с въглехидрати с нисък гликемичен индекс е рецепта за успех. Това ще ви помогне да увеличите ситостта си, но и да намалите теглото си. Пълното изключване на цялата група макроелементи въглехидрати може да се окаже вредно за организма в дългосрочен план. Те са необходими и участват в редица функции и механизми в тялото. Затова не ги демонизирайте и не се отказвайте от тях, а ги консумирайте, но разумно. Плодовете и зеленчуците с нисък гликемичен индекс са един прекрасен избор, който да направите не само за контрол на теглото и отслабване, но и за превенцията на диабет и инсулинова резистентност.

Коментирай