Здраве и красота

Какво може да се случи с кожата, ако спрете да пиете кафе?

Кофеинът има своите полезни свойства спрямо кожата

07.01.2021г. / 07 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кофеинът е известен с ползите си за кожата. Той е антиоксидант, който се използва в редица козметични и почистващи продукти заради полезните му свойства за кожата. Прекомерното пиене на кафе обаче има своите негативни ефекти върху организма, заради което много хора ограничават консумацията му или го изключват. Какво може да се случи с кожата ви, ако решите да спрете да пиете кафе?

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Може да получите повече черни точки и влошаване на акнето

Кафето е много богато на антиоксиданти, които имат мощни противовъзпалителни свойства, действащи благоприятно на кожата. Редовната консумация на кафе се отразява добре на кожата, защото намалява възпалението в нея. Ако спрете да пиете кафе акнето ви може да се възпали повече или да се появят повече черни точки.

Може да ви е по-трудно да се преборите с целулита

Отново благодарение на антиоксидантите в състава си кофеинът е много добър приятел в борбата с неприятната портокалова кожа. Кофеинът има свойството и да разширява плитко разположените кръвоносни съдове под кожата, което подобрява кръвообращението и допринася за премахването на целулита.

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Възможно е да получите повече пигментни петна

Чаша кафе на ден може да ви помогне да се предпазите от вредните слънчеви лъчи. Кожата старее заради влиянието на UV-лъчите, а микроелементите в кафето, като например хлорогенните киселини, могат да помогнат в намаляването на стареенето и да действат против образуването на пигментни петна.

Може да получите по-изразени тъмни кръгове около очите

Кофеинът и антиоксидантите в него влияят и върху тази деликатна зона на кожата около очите. Те стимулират кръвообращението там, като по този начин допринасят за по-лесното разсейване на тъмните кръгове. Ако спрете да пиете кафе е възможно да ви е по-трудно да се преборите с тях.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Кожата ви може да старее по-бързо

Влиянието на антиоксидантите върху кожата е огромно. Те забавят стареенето и се борят с възпалението в тялото и кожата. Изследване, публикувано в National Library of Medicine, цитирано от Bright Side констатира, че жените, които пият повече кафе имат по-малко пигментни петна по кожата си, които също са признак на преждевременно стареене.

Как кафето намалява косопада и прави косата по-здрава

Коментирай