Здраве и красота

Хранене при дискова херния

Вижте кои храни могат да облекчат неразположенията

27.01.2021г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страдате от болки в гърба, кръста, а може би неразположението се усеща и по протежението на крака? Със сигурност не бива да отлагате консултацията с лекар, защото може да се касае за дискова херния. Тя е една от най-честите причинители на болки и неразположения в областта на гърба и кръста, тъй като тя може да се образува между всеки два прешлена на гръбначния стълб.

Дисковата херния не засяга само хората в напреднала възраст, от нея могат да страдат и по-младите. Причината за износването на дисковете на гръбначния стълб и развитието на дисковата херния могат да бъдат много и различни – при хора, които упражняват тежък физически труд, след тежка травма, при еднократно усилие с тежест, неправилна позиция на тялото по време на седене, сън и други.

Както при всеки друг здравословен проблем, така и при дискова херния е важно да се внимава с начина на хранене. Много е важно да не се поддържа наднормено тегло, да се консумира минимално захар, захарни изделия, които са бързи въглехидрати, като тестени закуски, мазни храни, колбаси, мазни меса.

Хубаво е да се консумира в умерено количество червено и птиче месо, както и да се обърне внимание на други полезни храни, като сурови ядки например, костен бульон, които благоприятстват състоянието на костите и в частност на гръбначния стълб. Вижте кои други храни могат да намалят неразположенията свързани с дисковата херния.

Зеленчуци и растителни източници на протеини

За да подобрите цялостното си здравословно състояние, включете в менюто си повече зеленчуци. Някои от тях могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с гръбначните проблеми. Такива са зеле кейл, броколи, спанак. Вкусни, но и богати на хранителни вещества, които ще помогнат за укрепването на гръбначния стълб.

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Не забравяйте и за растителните източници на протеини, които са не по-малко полезни от животинските. Хапвайте боб, леща, семена от чиа, които са богати и на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

Добавете риба и морски дарове към менюто си

Те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, протеини, които са от съществено значение за здравето на костите и тъканите. Полезните хранителни вещества също се борят срещу възпалението.

Храни за здрави кости (галерия)

Не забравяйте млечните продукти

Калцият е изключително важен за поддържане и подобряване здравето на костите. Най-лесният начин да получите допълнително калций в диетата си е да консумирате достатъчно млечни продукти, като кисело мляко, сирене, кашкавал, скир, извара. Тъй като при дископатия е желателно да се намали приемът на сол и солени храни, хубаво е да обезсолявате сиренето или да избирате такова, което е с ниско съдържание на сол, безсолна извара.

6 ползи за здравето от витамин Е

Билки и подправки

Много билки и подправки са чудесни за насърчаване на здравето на гръбначния стълб и костите. Куркумата е една от тях, тъй като за нея се смята, че подобрява състоянието на увредените тъкани. Канела, розмарин, босилек, чесън и джинджифил облекчават възпалението в тялото, а и засилват имунитета.

Свързани статии

Плодовете са полезни

Подобно на зеленчуците, плодовете са много важни за здравето на костите, гръбначния стълб и благоприятстват състоянието на хора, страдащи от дискова херния. Тъй като някои плодове съдържат повече естествени захари, не бива да прекалявате с тяхната консумация, тъй като захарта също повишава възпалителните процеси в тялото и може да влоши състоянието ви. Хапвайте от всички плодове, но не прекалявайте с консумацията на праскови, диня, кайсии, с тези, които са по-захарни.

Изненадващи ползи от тичането на място

Авокадо

Още една добра новина за любителите на авокадо е, че освен че помага за отслабването, авокадото съдържа калий, полезни мазнини, фибри, от които се нуждае нашето тяло и които благоприятстват състоянието на гръбначния стълб. Може да го добавяте към салати, смутита, на филийка, към яйца, както ви е вкусно.

Коментирай