Здраве и красота

Изненадващи ползи от тичането на място

Прекрасна кардиотренировка

27.01.2021г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е любимият спорт на много хора. То е прекрасна кардиотренировка, която има много ползи за здравето и организма. Невинаги обаче можете да тичате. Без значение дали времето е прекалено лошо или сте някъде на почивка, където в близост няма подходящо място за джогинг, обстоятелствата могат да ви попречат да бягате.

За щастие обаче има една добра новина – тичането на място има не по-малко ползи за организма и поддържането на една наистина добра физическа форма. Въпреки че предимствата на тичането на място не са напълно идентични с тези на същинското бягане, това е една прекрасна кардиотренировка. Можете да включите високо вдигнати колене, кикове и някои вариации, които да направят тичането на място още по-ефективна тренировка.

Защо тичането е най-добрият начин да отслабнем?

Едно от най-големите предимства на бягането на място е, че не се нуждаете от специална екипировка. То може да ви помогне да развиете гъвкавостта си, да стегнете мускулатурата си, да подобрите баланса и стабилността си.

Сърдечният ритъм се повишава, което прави тичането на място чудесна кардиотренировка. Това помага в отслабването, в поддържането на добро сърдечносъдово здраве и намалява риска от диабет.

При изпълнението на бягане на място интензивно участва цялото ядро на тялото. Развиването на здраво и силно ядро допринася за подобряване на стойката и предпазване от травми, сочат данните от проучване от 2015 година, цитирано от healthdigest.com.

Как да тичате на място?

Не забравяйте да започнете с разтягане и загрявка. Това е задължителна част от тренировката с бягане на място, която ще подготви мускулите и ставите ви, и ще ви предпази от травми и разтежения.

След това започнете да вдигате колене последователно нагоре, като подскачате и вдигате равномерно ръце встрани от тялото. Не вдигайте ръцете по-високо от 90 градуса спрямо тялото.

Съвети за начинаещи бегачи

Най-добре е да правите упражнението пред огледало, за да следите дали гърбът ви е добре изправен и дали не правите неволни извивки, които могат да ви донесат болка, дискомфорт или травми.

Ангажирайте мускулите на ядрото и корема, за да поддържате гръбнака. Брадичката ви трябва да е успоредна на пода. Дишането трябва да е стабилно.

Как да се храните, ако практикувате джогинг?

Ускоряването на пулса е важно за отслабването и поддържането на добро здравословно състояние. Можете да го следите с помощта на уред, за да извлечете максимални ползи от тичането на място. Правете упражнението в рамките на около 30 минути. За по-добра ефективност редувайте бързо с бавно темпо.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време